Det här fräter mest på tänderna
  • Läsk (Även light-läsk)
  • Energidryck
  • Alkohol
  • Juice
  • Citrusfrukter
  • Frukt och bär
  • Vissa typer av teer med bär i och grönt te. 
  • Magsyra, exempel om man har ätstörningar, eller kräks och har sura uppstötningar ofta

Källa: Tandhygienisterna.se och Wedad Hammoudi  

Huvudsakligen finns tre typer av slitage;  frätskador (syraskador), gnisselskador och slipskador. Man kan ha en kombination av två eller tre typer samtidigt, och de har ofta förstärkande effekt på varandra. 

Wedads tips för att förebygga slitageskador

Borsta inte tänderna strax före eller efter du intar mat eller dryck.

Du får gärna tugga tuggummi i 2-3 minuter efter maten för att få mer saliv.

Ifall du arbetar i en dammig miljö, se till att företaget/arbetsgivaren förser dig med munskydd/mask eller vad nu kan tänkas behöva.

Det är en fördel att du ofta sköljer munnen med vatten, speciellt om du lider av sura uppstötningar eller ätstörningar, eller arbetar i en dammig miljö.

Har du lidit av sura uppstötningar eller ätstörningar och kan få läkarintyg som styrker detta så kan du få ersättning av landstinget för din tandbehandling.

Kom ihåg att smaken inte avgör surhetsgraden i mat och dryck. T.ex. brukar söt saft ha lägre pH än juice. Bästa sättet är att köpa en pH indikator från apoteket och mäta surhetsgraden med den.

Arbetar du som vintestare eller dricker du ofta vin ska du gärna ha ostbitar som du kan äta emellan för att neutralisera dina skador.

Drick inte sura drycker under flera timmar, drick hellre upp allt inom kort tid och använd gärna sugrör.

Tränar du ofta eller intensivt bör du släcka törsten med rent vatten (pH ca 7.4) eller mjölk (pH ca 6.6), inte läsk.

Om du är medveten om att du gnisslar/pressar tänderna när du sover, be din tandläkare att göra en bettskena åt dig.

Om du har fysiskt tungt arbete eller är kroppsbyggare och har svårt att undvika att belasta/pressa dina tänder, skaffa gärna en bettskena.

Lider du av ilningar, kan du vara behjälpt av att skölja munnen med fluorlösning och borsta med tandkräm för känsliga tänder.

Ett första tecken på slitage är att tänderna blir matta. Enligt publicerade studier utgör frätskador den vanligaste typen av tandslitage, och den värsta boven är sura livsmedel.

Wedad Hammoudi arbetar som övertandläkare vid Folktandvården Eastman institutet och är doktorand vid Karolinska Institutet där hon driver ett forskningsprojekt om tandslitage. Hon förklarar att frätskador uppkommer när emaljen löses upp av för sura pH-värden i munnen.

– Skalan går från 1 till 14, där 1 är som mest surt. Emaljen börjar lösas upp när pH runt tänderna är cirka 5.5 eller lägre. Ju lägre pH-värdet är och ju längre tid syran påverkar tänderna, desto mer förloras emalj och dentin. Man kan säga att tänderna urkalkas.

►LÄS MER:  Nya trenden kan få tänderna att lossna: "Förstör rötterna"

Den vanligaste orsaken till frätskador är sur läsk, Cola har exempelvis 2,5 i pH-värde. Och om surhetsboven kombineras med annat kan skadan på tänderna bli ännu värre.

– Lägger man en bit citron i sin läsk, som de gör i många restauranger, eller blandar man ihop läsk och energidrycker med alkohol så sjunker pH-värdet ännu mer, förklarar Wedad.

Ett stort intag av citrusfrukt och bär, sura uppstötningar och ätstörningar är också stora faktorer för syraskador. Och eftersom att många inte vet om livsmedlens pH-värde kan det vara svårt att veta när man stoppar in något surt i munnen. Bara för att smaken är så kallat sur betyder inte det att pH-värdet alltid behöver vara det samma.

– Jag tycker att det är dags att man ställer krav på olika tillverkare att skriva pH-värdet på samtliga livsmedel och drycker vi konsumerar idag, säger Wedad Hammoudi.

►LÄS MER:  Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Tandslitage och frätskador kan drabba alla, från unga med mjölktänder till gamla med permanenta tänder och på lång sikt kan tandslitage orsaka kosmetiska problem så som ändrad tandfärg och form, ilningar, frakturer och tuggsvårigheter. Och det går inte att rätta till problemet snabbt och smidigt om det gått så långt att tänderna fått svåra frätskador.

– Behandlingen av utslitna tänder är ofta omfattande, tidskrävande och kostsam för både patienten och samhället. Det finns många olika tekniker och material som kan användas för att återställa, man kan behöva höja bettet, förlänga tandkronan, utföra tandreglering eller rotfylla tänder ibland, säger Wedad.

►LÄS MER:  Freja, 2, fick dra ut åtta tänder – nu varnar mamman för tandkrämen