Fler tecken: Därför är grönt hetare än någonsin

• Första vegetariska magasinet släpps

Nästa vecka kommer första numret av Matmagasinet Vego – Sveriges första 100 procent vegetariska mattidning. Premiärnumret innehåller intervjuer med gröna profiler och vegorecept.

• Gröna matbloggar på frammarsch

Flera av de mest populära svenska matbloggarna är gröna. ”Våra oköttsliga lustar” vann Det stora matbloggspriset 2013 och tre av galans övriga elva vinnare var vegobloggar.

• Grönsaker i desserter och drinkar

Från andra sidan Atlanten kommer rapporter om att grönsakerna även letat sig in på de vanligtvis ohälsosamma dessert- och drinkmenyerna. 

Förutom de positiva hälsoeffekterna och omtanke om djuren har vegetarisk kost stigit i popularitet tack vare omtanke om klimatet. Men även det senaste årets rubriker om olika köttskandaler tros ha bidragit till den nya gröna trenden som nu skönjs i sociala medier; att ha ett köttfritt år.

En av dem som bestämt sig för att ta köttfri måndag några steg längre i år är dj:n Anna Korsgren, 26, från Stockholm.

– För några år sedan testade jag LCHF och då kände jag att allt kött började stå mig upp i halsen. Sedan dess har jag ätit mer och mer grönsaker och ekologiskt. Men det har varit extremt mycket i media nu om hur köttindustrin funkar, hur djuren behandlas och vad de matas med, så jag kände att det var paradoxalt att äta ekologiska grönsaker samtidigt som man knappt visste någonting om köttet man åt, säger Anna Korsgren.

– Sedan har jag aldrig haft ett konkret nyårslöfte tidigare, så jag tänkte att jag skulle testa ett köttfritt år. Jag vill verkligen uppmana folk att göra samma sak. Dels för djurens och klimatets skull, men även av egoistiska skäl – man mår ju bättre av det. Det känns som det bästa och mest konkreta man som enskild individ kan göra för djurens och klimatets skull, men även den egna hälsan.

Enligt Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds med mat som specialområde, handlar en av de hetaste mattrenderna 2014 just om hälsa utanför kroppen.

– Vi äter inte bara för vår egen skull längre, utan också för klimatets och djurens skull. Det innebär att man vill äta mindre kött och mer grönsaker – men man hittar sin egen lösning på det och provar sig fram. Den här individualismen är verkligen ett tidens tecken, säger Ingela Stenson.

Att köttkonsumtionen ändå inte minskar i Sverige förklarar hon med att det än så länge är en förhållandevis liten grupp som verkligen ändrar sina matvanor åt det gröna hållet.

– Och även om det har varit många köttskandaler så finns det samtidigt en större tillgång till kvalitetskött – till exempel i form av fina korvar, och vi handlar mer från gårdsbutiker och saluhallar där vi vet var köttet kommer ifrån. Kvalitetshöjningen gör att man inte "måste" avstå på samma sätt och därför kommer det ta lång tid innan den gröna vågen syns i köttkonsumtionen, säger Ingela Stenson.