Träna vid sjukdom
Därför ska du inte träna när du är sjuk

Om du har en infektion i kroppen, som vid förkyldning, eller har feber ska du inte träna. Infektionen kan förvärras och det finns också en risk att få hjärtmuskelinflammation om du anstränger sig allt för hårt fysiskt, samtidigt som du har en infektion i kroppen.

Har du en infektion eller feber så avvakta med att träna och se hur det utvecklar sig under två till tre dagar. 

Hur märker man om man har hjärtmuskelinflammation?

"Det vanligaste sättet det märks på är att man får sämre ork. Resultaten blir sämre än vanligt. Ibland kan man känna ett tryck över bröstet eller andningsvårigheter, men då brukar man redan innan ha märkt att konditionen är dålig." Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin, till Vårdguiden.se.

Källa: Vårdguidens "Råd om träning"  
  

Många väljer att träna trots att de är förkylda eller småsjuka. För Max Persson, 25, från Lund fick träningssuget ödesdigra konsekvenser. I april 2014 började han få känningar i magen.

– Jag gick och kollade upp det. De trodde att det var magkatarr så jag fick ta Omeprazol i sex veckor. Men jag fortsatte att träna som vanligt, säger han.

Som vanligt i Max Perssons fall var på den tiden sju dagar i veckan. Men trots medicineringen mådde han inte bättre. I stället blev det snart sämre. 

– Bara jag gick hundra meter så fick jag ont i magen. Och jag blev väldigt lätt andfådd. Jag kunde sitta hos föräldrarna och glo på tv och börja andas tungt så de tittade på mig och undrade: Vad är det som händer?

►LÄS MER:  Nej, det är inte farligt att träna när du är bakfull

Vändningen kom i augusti 2014 när han besökte en specialistläkare på Universitetssjukhuset i Lund. Efter att han beskrivit sina symtom, som nu även inkluderade svullna ben, misstänkte läkaren att det handlade om hjärtat och inte magen. Max Persson skickades till akuten.

Efter flera undersökningar konstaterades att Max led av en inflammerad hjärtsäck som troligtvis orsakats av att han tränat när han varit förkyld eller krasslig. I mars 2015 fick han tid för operation. Under tiden fortsatte han att träna. Att löpa gick inte längre men han kunde fortfarande styrketräna.

– Jag förstod nog inte riktigt allvaret. Och jag tror inte att de på sjukhuset heller riktigt sa hur allvarligt det var. Jag tog det lite lugnare men det var svårt att strunta i att träna helt.

►LÄS MER:  Hälsogranskaren: Sant och falskt om förkylningar

Efter en fem timmar lång operation där bröstkorgen öppnades och två månader vila därpå är Max Persson i dag helt återställd. Och kan göra det han gillar bäst: Träna. Det blir styrketräning, löpning eller handboll i princip varje dag i veckan.

– Träning har varit min hobby hela livet så det var svårt att inte kunna springa och träna ordentligt.

Samtidigt har allvaret i hans situation till slut sjunkit in.

– Jag förstod det nu när någon kommenterade ett inlägg jag skrev på Facebook och skrev att de hade en bekant som hade dött av samma sak. Då kände man ju att, ja, jag skulle nog ha tagit det lugnare. Men jag tror inte att man förstår hur illa det kan gå, så var det för mig i alla fall. Jag har haft kompisar som sagt åt mig att träna inte när du är sjuk. Men man tänker, äh, det händer inte mig, säger Max Persson.

►LÄS MER:  Här är 6 myter om träning