Googlar man ”Så får du håret att växa snabbare” radas tipsen upp. Både vad gäller produkter och huskurer. ”Vill du få ditt hår att växa upp till 5 cm i månaden? Filippa fortsätter berätta om magiska oljor som hjälper dig” skriver till exempelvis stor nyhetssajt och ”Experten: Så får du håret att växa snabbare” skriver en känd hälsotidning.

Vid en snabb googling hittade Metro flera företag, med bland annat Norden som marknad, som sålde ett flertal olika produkter som påstod sig få håret att växa snabbare. Alla hävdar att det är genom att stimulera hårsäckarna som håret växer snabbare. Detta görs med bland annat sojaprotein, äggskalsextrakt, keratin, vitamin B6, ett ”proteinbaserat komplex” aminoberikade produkter.

Men inga utav dessa ingridienser kan på något sätt snabba på hårväxten, säger Alexander Shayesteh Afshar, hudläkare och dermatolog vid Norrlands Universitetssjukhus.

– Det är en omöjlighet eftersom de här proteinerna de nämner är för stora för att de ska kunna ta sig ända ned dit håret växer. Och ett aminoberikat schampo kan inte påverka hårväxten, möjligen lystern, säger han.

► LÄS MER: Nej, du kan inte återuppliva håret – det är dött

För en frisk person går det inte över huvud taget att snabba på hårväxten med receptfria produkter, menar han.

– Jag känner inte till något som kan göra att håret växer snabbare. Hårväxten är som en biologisk klocka, en fas som kroppen sköter själv. Man kan rubba den genom olika tillstånd. Men då är det snarare att håret slutar växa.

Flera ”husmorstips” sprids också på nätet. I en video på Youtube, med tiotusentals visningar, förklaras det till exempel att håret i snitt växer fyra centimeter på en vecka om man blandar kanel och olivolja – för att sedan kleta in det i håret. ”Mitt hår växte ca 3-4 cm på bara 4 dagar” står det under klippet.

Antalet tips om laxermedlet ricinolja, som påstås få håret att växa snabbare, är också otaliga.

► LÄS MER: 7 saker du inte visste om ditt hår

Men ingenting av det stämmer heller. Precis som Shayesteh Afshar avvisar Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet samt läkare och specialist på klinisk dermatologi, alla typer av knep och produkter som påstås göra håret längre. Han känner inte till en enda studie som skulle påvisa att ett visst preparat kan få håret att växa snabbare. Varken vad gäller kosttillskott eller yttre preparat.

– Man måste utgå ifrån att allt annat bara är trams tills motsatsen bevisas, säger han och fortsätter:

– Vid en normal diet i västvärlden kan man inte påverka det själv. Grav undernäring, såsom vid anorexi, kan öka hårtillväxten men är man frisk går den inte att påverka. Så det är samma sak med kosttillskott som påstås förbättra hårväxten: Hokuspokus.

Varför tror du att dessa tips och produkter ändå säljs hejvilt?

– För att det finns ett enormt behov av detta, och därmed också enormt mycket pengar för den som påstår sig ha lösningen. Men som sagt. Det finns ännu ingen som lyckats visa någon effekt rent vetenskapligt.

► LÄS MER: Nej, du kan inte "detoxa" din kropp

Metro har sökt Lee Stafford samt Harmony Life för en kommentar. Metro har även sökt Eleven.se, som både säljer F.A.S.T och Lee Stafford. I ett mejl skriver de:

”Vi kikar gärna på detta, men då frågan omfattar våra leverantörer kan vi tidigast återkomma i början av nästa vecka”. På Metros önskan om att få en kommentar inom ett dygn kom inget svar.

Så beskrivs produkterna funka, enligt tillverkare/återförsäljare:

Hairbell:

På företaget Harmony Lifes Facebooksida marknadsför man produkten Hairbell med orden: ”Vad händer om ditt hår växte tre gånger snabbare? Claude Bell Institute HAIRBELL Balsam för en ökad hårväxt har varit framgångsrik i över 15 år!” 

De aktiva ingredienserna sojaprotein, äggskalsextrakt, keratin och vitamin B6 påstås stimulera hårsäckarna och på så sätt skynda tillväxten, vilket sägs kunna bevisas efter att kliniska tester gjorts på ett franskt laboratorium.

Lee Stafford:

Märket Lee Stafford, som bland annat säljs på nordens största skönhetssajt Eleven.se, säljer ett kit med ett schampo, balsam och en inpackning som påstås få håret att växa snabbare. Produkterna innehåller ett proteinbaserat komplex som påstås tillföra näring till hårsäckarna. Schampot innehåller hydrolyserat veteprotein som, även det, påstås hjälpa till att stimulera hårbotten och hårsäckarna.

”Ett av de största problemen jag hör från kunder är att de, oavsett vad de provar, så får de inte håret att växa över en viss gräns. Så jag har skapat denna fantastiska serie för att lösa deras problem” står det i presentationen av produktserien på hemsidan. 

NISIM:

NISIM har lanserat ett aminoberikade horbottenschampo F.A.S.T som, enligt eleven.se, ”stimulerar hårsäckarna att ge snabbare hårväxt och kraftigare hår”.

Facebook.

Foto: