Tips på enkel aktivitet:

1. Lämna bilen och cykla dit du ska. Njut av sol, vinden och vackra  synintryck .

2. Ta en lång morgon- eller  kvällspromenad  med någon du tycker om eller helt själv i tystnad.

3. Ha med dig  hopprep  eller  träningsband  i  resväskan  så har du allt du behöver för att köra  träningspass  var du än befinner dig. 

Utrota det dåliga samvetet

1. Se de lediga dagarna som en bra förutsättning för att skapa balans. Promenera så mycket som möjligt när du  turistar , kom ihåg  mellanmålen , fortsätt med måltider på regelbundna tider och ta dig tiden att promenera och cykla mycket.

2.  Skippa  slentrianätandet  av sötsaker, välj dina favoriter och njut av dem när du väljer att äta dem. Ät i lugn och ro så du slipper kasta i dig, fokusera på det du har i munnen istället för nästa tugga och välj hellre  hembakat  än köpt  fikabröd . Utgå från sommarens alla frukter och bär när du bakar så blir det en naturlig anledning att förena nytta med nöje.

3.  Utgå aktivitet. Fastna inte i att du behöver träna svettiga pass  varje  dag. Vi får ofta en skön känsla i kroppen om vi är aktiva  litegrann  ofta. Cykla dit du ska, häng med ungarna till parken, spela  strandtennis , öva på att stå på händer, spela  boule , golfa eller lek med en  b oll. 

Sommar och semester är för många förknippat med att gå ”all in” i härlig mat, vila och festligheter. Det ligger närmare till hands att kliva till glasskiosken än att äta nyttiga mellanmål. Att ta ut svängarna på sommaren behöver inte vara något dåligt förutsatt att vi försöker skapa balans. Ett första steg är att ta avstånd från det dåliga samvetet som tenderar att smyga sig på i samband med sommarens alla grillkvällar. Anna Cederstam Krantz, samtalsterapeut och kommunekolog på Hälsopartners AB i Stockholm berättar

– När vi är lediga och inte har några fasta tider så tenderar vi oftare att ”känna oss sugna på något” vilket lätt bli någon form av socker som glass, fikabröd, läsk eller milkshake så gott som dagligen. För att inte alltid hamna i ett sötsug så försök att underlätta för dig själv genom att ha med dig hälsosamma alternativ som minimorötter, nötter eller fruktsallad i väskan.

Anna fortsätter

– För att inte dras ner i det dåliga samvetet så tycker jag att man inte bör ha för höga krav på sig själv, utan se till att du får balans mellan att både njuta av den goda sommarmaten och vara sund - fokusera på att vara lagom bra!” Just det här med att hitta balansen verkar vara svårt för många. Det blir ofta hälsosatsningar med ”allt eller inget” i fokus vilket alldeles för ofta leder till besvikelser och dåligt samvete.

Anna Cederstam Krantz tipsar om enkla sätt att behålla det sunda förnuftet även i sommar

– Välj grönsaker till din grilltallrik istället för en bara potatis, ris eller pasta. Vill du dricka alkohol så tar du minst varannan vatten, skippa tunga efterrätter och ät frukt istället. Sommaren bjuder på många läckerheter så som jordgubbar, blåbär, vattenmelon och rabarber.