Så här kan du tyda ditt bajs:

Gul avföring:

– Det är relativt ovanligt. Det kan bero på brist på enzymet lipas som bryter ner fett och det kan i sin tur bero på problem med bukspottkörteln. Kolla upp hos läkare.

Grön avföring:

– Det kan vara färgat av att man ätit gröna livsmedel, som till exempel spenat. Det kan också vara tecken på celiaki eller att man tagit ett järntillskott.

Svart avföring:

– Det kan vara levrat blod i avföringen och då ska man söka läkare. Blodpudding och järntillskott kan också ge svart avföring.

Ljus, gråvit avföring:

– Avföringen saknar färgen från bilirubin som kommer från galla och kan bero på problem med lever, galla eller bukspottkörtel. Ta kontakt med läkare.

Röd avföring:

– Det kan vara färskt blod och bör kollas upp av läkare omgående. Rödbeta kan också färga bajset rött.

Förstoppning:

– Då har man en tarm som är slö, som motoriskt inte rör sig så mycket. Det kan gå flera dagar innan någonting kommer ut och avföringen är inte sammanhängande, utan kommer ut som hårda små kluttar. Att man får förstoppning kan dels bero på att vi dricker för lite vatten. Det kan också bero på att man rör på sig för lite, då kan även magen stanna av lite. Det kan också vara så att man äter för lite fibrer. Det är klassiska förstoppningsorsaker. Kostfibrer är bra för tarmen, framförallt om man äter rätt sort. Det finns till exempel i frukt och grönsaker.

Diarré:

–  Diarré kan uppstå om man ätit något olämpligt, men långvarig lös avföring beror på att man har en snabb tarm och förstärkta reflexer i tarmen som gör att man akut måste gå på toaletten. Har man en alltför snabb tarmpassage under en längre tid så kan kroppen ha svårt att hinna ta åt sig näring ordentligt, det går det för snabbt genom systemet. Då kan det finnas en risk för näringsbrist, något som dock är relativt ovanligt. Diarré kan bero på stress. Om man är orolig eller nervös så kan det snabba på magen. Kaffe vet vi också är en stor bov för många snabba magar. Sedan kan det vara övriga saker man äter, eller en infektion om man bara är lös i magen tillfälligt.

Svar från Sofia Antonsson, Leg. dietist och IBS-expert på Belly Balance.

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal, säger Sofia Antonsson, Leg. dietist och IBS-expert på Belly Balance.

– Jag pratar ofta om hur toalettbesöket känns också. Det är två olika saker. Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens.

LÄS MER: "Det här båset ska du välja om du vill ha en så ren toalett som möjligt"

Sofia Antonsson. Foto: Privat.

Sofia Antonsson. Foto: Privat.

Sofia Antonsson säger att det optimala är om magen sköter sig som en klocka, så att man går på toaletten regelbundet.

– Då ska avföringen vara som så att man inte ska behöva krysta. Den ska helst vara sammanhängande och inte lämna kvar spår i toaletten efter att man spolat.

Att gå på toaletten en gång per dag är det optimala, men Sofa Antonsson säger att det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag.

– Om man är nöjd med det och tycker att magen fungerar bra så är även det normalt, så länge man är nöjd med hur själva toabesöket känns.

LÄS MER: "Nu ska NASA göra mat av mänskligt bajs"

Är det så att man har upptäcker blod i avföringen så ska man uppsöka läkaren.

– Sedan behöver det inte alls vara något farligt, men det är något som absolut behöver kollas upp.