Hur många småcitrusar kan du räkna upp? Svaret är antagligen tre, men i själva verket kanske det är ett tiotal olika sorter du stoppar i dig under ett år. En sak är i alla fall säker: Du kommer inte hitta några mandariner i fruktdisken.

– Mandariner innehåller mycket kärnor och används inte för annat än burkkonserver i dag, berättar Anita Jansson, informationschef på fruktleverantören Hebes. 

Vanligast bland småcitrussorterna är clementiner och satsumas. Satsumasen går lätt att känna igen på att den skiftar i grönt trots att den är mogen. Till skillnad från clementinen finns den inte hela året utan främst i oktober och mars.

LÄS MER: Läkaren: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

Anledningen till att vi förknippar clementiner med jul är en kvarleva från när uteslutande importerade clementiner under vintern när det var säsong i Sydeuropa. I dag importerar vi från hela världen.

– Nu finns det lika goda clementiner på sommaren men då kanske man väljer annan frukt som melon eller jordgubbar, säger Anita Jansson. 

Hebes har ett tiotal olika småcitrusar med namn som Minneola, Nadorcott och Ortanique men som i butikerna marknadsförs med de vanligare småcitrusnamnen under olika delar av året.

– De kallas ofta clementin, satsumas eller småcitrus, men det är felaktigt, säger Anita Jansson.

LÄS MER: Tänk på det här när du byter vinterdäck

Vilken småcitrus tycker du själv är smaskigast?
– Jag gillar egentligen den lite syrligare satsumas bäst men doften av clementiner vid jul är svårslagen.

Bläddra i bildspelet ovan för att lära känna några av de okända småcitrusarna