Så går testet till
  • Blodprov: En liten sticka fylls med ett par droppar blod från  testpersonens långfinger.
  • Testplatta: Blodet placeras på en platta av plast.
  • Aktivering: Aktiveringsvätska blandas med blodet.
  • Resultat: Cirka femton minuter efter att aktiveringsvätskan blandats med blodet är resultatet klart. Det som testpersonen är allergisk mot visas i ett litet fönster i form av ett streck. Testet visar bland annat om man har antikroppar mot björk, gråbo, timotej, hund, katt, kvalster eller mögel i sitt blod.

Förra veckans pollennivåer var extremt höga i mellersta och södra Sverige. Det rapporterar Naturhistoriska riksmuseet, som kontinuerligt uppdaterar prognoser över nivåerna.
 – Vi hade mycket höga halter sex dagar i rad. Så har det inte sett ut sedan 2006, säger Agneta Ekebom, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
De höga halterna av pollen beror främst på fjolårets milda blomning, vilket bidragit till att björkarna orkat producera många fler hängen än normalt. Att det slog till som värst under förra veckan är ett resultat av det fina vädret.
– Det är gynnsamt för pollen. Så fort det kommer regn minskar halterna, säger Anita Ekebom.
På Apoteket har det varit mycket att göra de senaste dagarna.
I fjol började de erbjuda sina kunder ett allergitest som ger resultat på 20 minuter.
Något som blivit populärt.
– När halterna är såhär höga reagerar folk som vanligtvis inte brukar göra det. Så det har varit en hel del folk här och testat sig, säger pharmaceuten Ellinor Bragman, som testar Apoteket Scheeles kunder.