Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 12-15 juni 2015. 1543 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.


Yougov har på uppdrag av Metro frågat en nätpanel med singlar om vilka egenskaper som är viktigast vid val av en tillfällig sexpartner.

Det som panelen uppskattar mer än en fet plånbok och hala danssteg är att du kort och gott är trevlig. Resultatet är dåliga nyheter för alla som spelar svåra och använder krystade raggningstekniker.

– Raggningstips går bort. Däremot tror jag att man ska fundera på att försöka vara öppen och våga socialisera. Det är där sommaren kommer in, vi vågar mer, säger relationsexperten Charlotte Sander till Metro. 

► LÄS MER: Sexmyterna vi faktiskt tror på 

Det enda ”knep” du kan behöva ta till är att våga bjuda lite mer på din egen personlighet, menar hon. Svenskar är generellt annars ganska reserverade men blommar upp under sommaren.

– Håll inte på att dribbla och försök inte vara någon annan, säger Charlotte Sander.

Även om det handlar om tillfälliga sexpartners är det många som värderar att det kan finnas utsikter för ett förhållande framöver när de väljer vem de ska ligga med. 23 procent av männen och 28 procent av kvinnorna rankar ”att personern kanske vill inleda en framtida relation med mig” som en av de tre viktigaste egenskaperna. Många förhållanden börjar just med tillfälliga förbindelser, menar Charlotte Sander.

► LÄS MER: Så här farliga är sexställningarna för dig med snopp

– Det kanske är så att man går in ganska löst och så visar det sig att ”wow, det här var precis det jag letade efter”.

Att supa sig snygg verkar inte vara någon bra idé. Särskilt inte om du tillhör det äldre gardet. Nästan var tredje person över 55 år rankar att personen är nykter som en av de viktigaste egenskaperna jämfört med var tionde i åldern 18-34. 

Om du inte hunnit eller orkat med Beach 2015 behöver du inte heller vara särskilt orolig för att bli bortvald. Bara var tionde kvinna och var fjärde man rankar en snygg kropp som en av de viktigaste egenskaperna hos en sexpartner.