Trädgårdskändisen Åke Truedsson i Vellinge tillhör de odlare som har lyckats få fram vita gubbar.

- Jag gör det här för allergikerna. Jag menar att det är en mänsklig rättighet att äta jordgubbar.

Åke Truedsson är kemiingenjör till yrket, men också ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Han har medverkat i trädgårdsprogram och skrivit böcker om växtförädling.

I hans trädgård växer vita jordgubbar och vita smultron. Här finns kiwi, härdiga upp till zon 5, självfertila smultron och aprikosträd som han försöker anpassa till vårt klimat.

Men mest uppmärksammade är de vita jordgubbarna.

Han misstänkte tidigt att det var färgen som orsakade allergin, eftersom där finns ett protein man kan vara allergisk mot.

- Jag gjorde efterforskningar och hittade naturliga vita jordgubbar i USA och Rumänien. Det var dåliga sorter med små bär men jag har korsat dem med svenska gubbar och fått fram bland annat Bianca, som smakar precis som en vanlig, söt svensk jordgubbe.

Vita gubbar är känsligare och ska helst ätas utan att lagras.

- De jag tar fram hamnar på plantskolor. De är för trädgårdsodlaren eller möjligen självplock.