Klimatförändringarna har börjat skada världens korallrev så att de tappar sina fantastiska färger. Detta har påverkat turismen till bland annat Stora barriärrevet i Australien, läser jag. Men inte så att man låter bli att resa dit för att skona revet utan tvärtom: ”Last chance tourism” har blivit en ny marknadsföringsnisch.

► LÄS MER: Klimatförändringar utrotade råtta

Är detta inte höjden av cynism? Först flyger vi så mycket och så långt att växthusutsläppen skadar naturen och sen ska vi ­flyga ännu lite mer för att besöka de finaste ställena innan de är totalt förstörda.

Att Time Magazine pub­licerat en lista över ”10 fantastiska platser att se innan de dör” ger mig också ont i magen. Vadå ”att se”, måste vi verkligen se dem? Måste vi inte snarare stoppa klimatförändringarna, så att de där fina platserna skulle kunna slippa dö?

► LÄS MER: Klimatförändringar – ett hett ämne

Visst förstår jag lockelsen i att besöka spännande, långväga ställen, och inbillar mig inte att det går att tvärstoppa all turism. Men nog borde vi rika västerlänningar i alla fall kunna dra ner på flygandet, så att det minskar i stället för att öka som det nu gör. Hejdlöst flygande världen över är faktiskt inte ­lika med ökad livskvalitet, även om resebyråerna ­gärna vill intala oss det.

Ingela