Så gjorde vi uträkningen
  • Försäljning. Marabou säljer 4 miljoner Aladdin-askar per år. 
  • Runt jul. 70 procent av dessa säljs under november och december. 
  • Totalt. Om tre praliner, som väger 10 gram styck, ratas i varje kartong innebär det att 84 ton ratas varje jul.

När den sista köttbullen är uppäten, lagom till att Kalle och hans vänner önskar oss alla en god jul, dukas kaffet och den obligatoriska chokladasken fram. Snart återstår samma fyra praliner som år efter år blir kvar.

– Körsbär i likör är en klassisk symbol för det och den väcker mycket känslor, säger Henrik Helander, produktchef för praliner på Marabou.

Runt jul säljs varje år miljontals chokladaskar. Många av dessa innehåller praliner som många ratar.

– Vi tror oss veta att ungefär 70 procent av pralinerna försvinner väldigt fort och att det ofta blir tre–fyra stycken som ligger kvar och är lite svårare att bli av med.

Metros uträkningar visar att så mycket som 80 ton Aladdin-praliner ratas under julen. Lägger man till alla andra märken av pralinaskar som säljs blir det hundratals ton ratad choklad.

– Vi köper godis för någon form av njutning och om vi dessutom ratar delar av det så handlar det i grunden om en respektlöshet, säger Per Gyrberg, docent i teknik och social förändring vid Linköpings universitet.

På Marabou har man dock svårt att tro att några praliner slängs alls.

– Hela vår pralin-taktik går ut på att när du och din familj står runt en Aladdin-ask så handlar det om att tillskansa sig sina praliner, sen tenderar vissa att bli kvar till sist, säger Helander.