Sabinas tips för att vara bäst på skolmat:

1. Anpassa maten

– Vi lagar mat till både gymnasieelever, förskolor och äldrevården. Eleverna på gymnasiet vill ha kryddstarkare mat så då ordnar vi det till dem så att de ska gilla det bättre.

2. Ha en överraskning i matsalen

– Man behöver inte skriva upp allting som serveras på matlistan. Har man soppa kan man också servera andra smårätter till. På så sätt kan alla hitta någonting de gillar.

3. Tänk ett steg längre

– Om det blir mat över, fundera på hur du kan återanvända det. Kikärtor från en sallad kan bli till vegetariska biffar exempelvis.

4. Behandla varorna på rätt sätt

– Ha inte kassler i ugnen för länge så den blir torr som en skosula. Ingen vill äta det. Vi alla äter med ögonen, har man bra, snygg mat blir det heller inget svinn.

5. Locka eleverna

– Ser man att någon inte äter så brukar jag prata med dem. Fråga varför de inte vill äta, berätta hur mycket tid som lagts på att rulla biffar och erbjud dig att hämta ett provsmak. Det brukar fungera bra.

Sabina kände i maggropen att de skulle kamma hem vinsten, ändå kom chocken när Åbyskolan väl vann.

Sabina kände i maggropen att de skulle kamma hem vinsten, ändå kom chocken när Åbyskolan väl vann.

Privat

Foto:

Bäst skolmat i hela landet finns i Klippans kommun i Skåne, närmare bestämt på Åbyskolan. Laget Team Åbys mumsliga med Viorica Iurascu, Ingrid Iaaksonen och Sabina Tucic kammade hem vinsten med en trerättersmeny komponerad med passion och kärlek.

– När menyn skrevs så tänkte jag: Vad gillar mina barn. Jag struntade i vad juryn skulle gilla, det är barnen som vi serverar varje dag som ska tycka om maten, säger lagledare Sabina Tucic.

►LÄS MER:  Så recenserar eleverna skolmaten

Och det gick hem, för Sabinas matglada lag vann hela mästerskapet SkolmatsGastro som avslutades i tisdags.

– Jag kände det i maggropen så fort de berättade vem som blev trea. Då visste jag att vi skulle vinna, skrattar lagledaren som precis tagit semester i Turkiet.

►LÄS MER:  Eleverna får välja skolmat – med hjälp av en app

Trots den snåla budgeten på 12 kronor per måltid så går det att göra gastronomisk succé. Åbyskolans kockteam slängde ihop tomatsoppa med pasta och foccacia, matkornspanna med köttbullar och örtkräm och gibanica på filodeg med fetaost under mästerskapet.

– Man måste planera såklart, ligga steget före hela tiden. Så klart måste man titta på kostnaden, men det går om man knåpar lite, säger Sabina.

Hur ska ni fira vinsten?

– Hela teamet tar nog en runda till Helsingör och bara strosar och dricker Cappucino. Vi ska njuta av segern efter att vi har jobbat på som bara den. Och vem vet, vi kanske har på oss kockrockarna på båten över.