Förrätt – skaldjursceviche

Ceviche är en skaldjursrätt som härstammar från Latinamerika. En ceviche äts kall och smakerna kan variera, men lime, mango och chili är några av nyckelingredienserna.

Du behöver:

1 burk räkor

1 burk kräftor

1 gul paprika

1 röd paprika

1 rödlök

1 mango

1 röd chili

2 lime

Färsk koriander

Mangovinäger

2 msk citronolja

Gör så här 1. Skär grönsakerna i små bitar. 2. Låt skaldjuren rinna av och blanda ihop dem med grönsakerna. 3. Pressa i lime. 4. Rör i koriander, hackad chili, vinäger och olja. 5. Blanda ordentligt och låt stå en timme. 6. Servera i ett högt glas. 7. Toppa med limeklyftor och komplettera med färskt bröd.

Varmrätt – Wraps med chilifräst kyckling och avocadosalsa

En fräsch varmrätt med mycket nyttigheter. Bestäm själv hettan i rätten genom att ha i mer eller mindre chili.

Du behöver: 

600 g kycklingfilé

1 lime

2 hackade vitlöksklyftor

½ gul chili

½ röd chili

2 msk smör eller rapsolja

1 dl hönsbuljong

Till salsan

2 avokado

2 tomater

1 rödlök

Färsk koriander

1 lime, saften

2 msk rapsolja

Salt och peppar efter smak

Till servering Tortillabröd Enkel sallad med exempelvis bladspenat, gurka och fetaost.

Gör så här 1. Strimla kycklingen 2. Pressa över limesaft och låt det ligga och marineras en stund. 3. Blanda under tiden salsan. Finhacka alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 4. Stek de avrunna kycklingbitarna med vitlök och chili. 5. Koka upp buljongen och häll den sedan över kycklingen. 6. Värm upp tortillabröd och fyll dem med kyckling, salsa och sallad.

Efterrätt – Kolapannacotta med karameliserade nötter

Pannacotta är en italiensk dessert som får sin klassiska geléaktiga konsistens genom gelatinblad. Den är väldigt söt och kombineras som bäst med syrliga bär.

Till pannacottan

1 burk kondenserad sötad mjölk (ca 400 gram)

5 dl vispgrädde

4 gelatinblad Karamelliserade pecannötter

1 påse pecannötter

4 msk sirap

2 msk strösocker

2 kryddmått flingsalt

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. 2. Värm upp grädde och kondenserad mjölk i en kastrull. Den ska bli varm men inte börja koka. 3. Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Ställ av från plattan när bladen har lösts upp. 4. Häll upp pannacottan i glas och låt stå kallt i fyra timmar. 5. Grovhacka nötterna. 6. Värm upp sirap, socker och salt i en kastrull och låt bubbla några minuter under omrörning. 7. Blanda i nötterna i kastrullen. 8. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper, separera nötterna med hjälp av två gafflar. 9. Grädda i ugnen i 5-10 minuter tills nötterna fått fin färg. 10. Låt nötterna svalna innan du toppar pannacottan med dem. 11. Servera gärna tillsammans med syrliga bär.