En klassiker på midsommarbordet

Den första färskpotatisen skördas i maj-juni. Säsongen pågår fram till september, då höstpotatisen tar vid.

Nästan all färskpotatis som äts fram till midsommar kommer från Skåne. Först i början av juli är potatis som odlas länge norrut i landet klar för att skördas. 

Färskpotatis ska ätas så fort som möjligt. Den innehåller mycket vatten och har ett tunt och känsligt skal.

Ska du spara den ett par dagar — se till att lägga den i en plastpåse i kylen så torkar den inte.

Källa: svenskpotatis.se

Nypotatis, som den kallas i södra delar av landet, skördas efter bara ett par ett par månader i jorden. Till skillnad från andra potatissorter har den inte hunnit mogna och bilda ett tjockt skal, i stället har den ett tunt, flagnande skal som är lätt att gnugga eller tvätta bort. 

När vi köper färskpotatis i butik ska den vara så gott som dagsfärsk. Om allt går som det ska skördas den ena dagen och säljs i butik morgonen efter. 

► LÄS MER: Blir det några gubbar? Så är läget för våra svenska favoriter just nu

Men det händer att den är betydligt äldre än så och tyvärr finns det inga regler för hur gammal färskpotatisen får vara för att få säljas som just färsk potatis, menar Svensk potatis, en oberoende branschorganisation som arbetar för att främja potatiskonsumtionen i landet.

– Tyvärr blir det missar vilket gör att potatisen mellanlagras. Men den ska vara datummärkt i butiker och den ska inte behöva vara mer än max två, tre dagar gammal, säger Lars Elofsson, informationsansvarig vid Svensk potatis. 

I bland dukar så mycket som en vecka gammal potatis fram på svenskarnas midsommar- och middagsbord, enligt Svensk potatis egna undersökningar.

– Då är potatisen inte färsk längre och då tycker jag inte att den ska säljas. Det är inte det normala, men det förekommer och det beror på att butikerna vill försäkra sig om att de har tillräckligt med färskpotatis och då beställer för mycket, säger Lars Elofsson. 

Är potatisen tvättad och förvaras i ordentliga kyllager kan den stå sig i flera veckor. Men förvaras den olämpligt blir den dålig efter två, tre dagar. 

– Då fastnar jorden på den och man får nästan skala den, eftersom den börjar återbilda skal. Är potatisen dålig kan den lätt ta lite smak av jorden, och smaken blir då inte alls som ny färskpotatis.

LÄS MER: Varning för potatisbrist till midsommar

I morse kom rapporter om att det är brist på potatis till midsommar, men så ska det inte behöva vara.

– Det är inte svårt att få fram tillräckligt med potatis. Planerar butikerna väl har man fin färskpotatis hela sommaren, även under midsommar, säger Lars Elofsson, som vill slå ett slag för ökad potatiskonsumtion i Sverige. 

– Potatis är nyttigt och innehåller inte mycket stärkelse per portion. Däremot innehåller den mycket vitaminer och mineraler. En portion potatis ger dig halva dagens c-vitaminbehov.