Öppna förpackningarna och lukta, se hur det ser ut och smaka – det är Livsmedelsverkets råd för att avgöra om du ska slänga mat.

– Det klassiska är mjölk och mejeriprodukter, där kastar vi väldigt mycket innan vi titta, luktat eller smakat över huvudtaget. Man tittar bara på datumet, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Inte ens om man får i sig mjölk som smakar jätteilla är det farligt, enligt  Christina Lantz.

►LÄS MER: Stort svinn i matbutikerna – mat ratas redan innan den ska säljas

Ägg håller sig mycket längre än datummärkningen, eftersom vi i Sverige förvarar äggen i kylen.

Hur länge kan man ha ägg i ett kylskåp som är 4-5 grader?

– Jag skulle säga flera månader efter datumet.

I Sverige har vi också salmonellagarantier, det vill säga att allt som vi importerar till Sverige ska vara salmonellatestat och det gäller även för det som produceras i Sverige. 

– I Sverige kan vi äta råa ägg eller göra majonäs på råa ägg. Det går bra även för ägg från övriga nordiska länder.

Om en lök är lite ledsen...?

– Nej, det har ingen betydelse. Det är bara om den börjar mögla eller blir brun och missfärgad inuti.

Att man inte måste slänga sånt som inte möglat gäller för övrigt frukt och grönt också.

– Ja, det handlar bara om smakupplevelse.

Sylt?

– Har det börjat mögla kan man skopa bort det mögliga, med mariginal. Men det gäller inte lättsockrad sylt eller äppelmos för då sprider sig möglet till hela burken. Väldigt mycket socker fungerar som en slags isolering, säger Christina Lantz.

►LÄS MER: Vi tycker att matsvinn är fel – men ändå slänger vi mat för en hel månad

Om du tillhör en riskgrupp kan andra råd gälla, tillägger hon.

Men för de allra flesta av oss gäller att maten i kylen håller längre än vi tror.

Undantagen är kött, fisk och fågel där man ska hålla sig till anvisningarna, tillaga maten ordentligt och ha god hygien. För dessa produkter används beteckningen "sista förbrukningsdag", då det kan utgöra en risk om man äter maten efter det datumet.