Livsmedelskedjan Coop har gjort det – och nu även ICA. Slopa jätteräkan, är ICA:s vädjan till landets ICA-handlare.

– Det är efter att frågan kommit i fokus som vi nu vädjar till alla våra butiker att ta ställning. Att enskilda handlare fortfarande säljer jätteräkan handlar ofta om brist på kunskap. Vi har upplevt att många är tacksamma när de nu får mer kunskap i frågan, säger Claes-Göran Sylvén, vd i ICA-handlarnas Förbund. 

Redan 2009 plockade livsmedelsjätten bort jätteräkan ur det egna sortimentet, efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen. Men många handlare har fortsatt att ta in den från annat håll. 

Nu sätter förbundet ytterligare press på handlarna att slopa jätteräkan, känd för att ödelägga miljön på de platser där den odlas.

– Butikerna bestämmer själva över sitt sortiment. Men vi vill ge säljarna mer kunskap om de alternativ som finns, och att fler vågar ta ställning i frågan, säger Sylvén.    

Per Tengberg, butikschef för Ica Malmborgs på Caroli i Malmö tog redan för två år sedan bort jätteräkan ur frysdiskarna. 

Istället kan kunderna välja att köpa miljömärkta räkor från ishavet. 

– Jag tycker att det är konstigt att uppmaningen ska behövas, man tror att folk känner till hur mycket miljöskada den här produkten ställer till med,  säger Per Tengberg.