Så här gör du:

1. Prata med din osthandlare

Vill du komponera en riktig bra ostbricka måste du prata med ostmästaren, det är nämligen han eller hon som vet exakt vad som är bra idag och vilka sorter som passar till vad. Duktiga yrkesmänniskor älskar att prata med intresserade kunder, så var inte blyg utan berätta vad du gillar, provsmaka lite, småsnacka en massa och så kanske du inte bara har grunden till en legendarisk ostbricka i kassen när du går därifrån – utan också en ny sån där cool saluhallskompis som Jamie Oliver alltid har på tv.

2. Satsa på kvalitet, inte kvantitet 

Det är så klart alltid bättre att satsa på tre eller fem riktig bra ostar än 21 stycken av tveksam kvalitet. Och om du undrar varför jag bara ger udda exempel så är det för att man aldrig har ett jämnt antal ostar på brickorna i Frankrike. Det är sant. Jag skulle aldrig våga utmana ostgudarna med ett jämnt antal, men du gör som du vill. När du väljer ost tänk på att variera konsistensenserna så att du får någon riktigt mjuk, nån halvhård och nån riktigt vällagrad. Se också till att det inte bara blir ost av komjölk, utan också någon på get eller får – och glöm ej blandningarna!

3. Tänk på tillbehören

Serverar du din ostbricka som snacks eller förrätt till Riesling eller Champagne eller något liknande behövs egentligen inte så mycket tillbehör, kanske bara lite nötter, pickles och ett gott, nybakt bröd. Marconamandlar är ALLTID en bra idé. Ska ostbrickan serveras som dessert till ett dessertvin (se vinspalten här bredvid) så är det dock en bra idé att höja sötman lite med grejer som färska körsbär, päron och fikon, torkad frukt, honung, marmelad och chutneys eller varför inte en slice italiensk panforte – otrolig gott. Man kan till och med matcha ost med riktigt mörk choklad och havssalt om man vill, det kan bli magiskt. 

4. Servera osten rätt

Kylskåpskall ost gör ingen glad, så har du köpt riktigt dyr finost så måste du ta av plasten och ställa ut osten i rumstemperatur i god tid innan ni äter. Två till tre timmar brukar vara lagom. Är du rädd att osten ska torka, gör som proffsen och lägg över en fuktig (ren) kökshandduk. Det kan också vara en bra grej att arrangera ostarna i ordning från mild till stinkande för att inte chocka smaklökarna för mycket.