Hej Clara Grabe, dryckesskribent som gör entré på nya Metro mat och dryck i morgon! Vem är du?

– Jag är sommelier och har jobbat ihop med Niklas Ekstedt på hans restauranger i nästan tio år.

 

­

Du ska skriva om drycker i Metro varje torsdag framöver, hur känns det  uppdraget?

– Det känns väldigt spännande. Mitt mål är att mina tips ska kännas prestigelösa, inspirerande och varierande.

 

Vilken blir den största utmaningen?

– Det är nog att det ska vara varierande. Jag har ju mina favoritdrycker och nu gäller det att hitta fler.

 

­

Vad har du själv helst i glaset?

– Vit Bourgogne!

 

­

Vad är det vanligaste misstaget vanligt folk gör när det gäller drycker?

– Att man är rädd att göra fel och därför undviker det man inte känner igen.

 

­Om du skulle säga en dryck som man inte ska missa- vilken skulle det vara?

– Just nu pratar alla om Kombucha som är fermenterat te, det blir en ganska speciell men unik dryck med cirka en procent alkohol.

Pigg och fruktig

2015 Jolie Fleur Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, nr 2091, 89 kr, 13 % alkohol, 750 ml

Friskt och aromatiskt vitt vin som passar perfekt som aperitif eller till skaldjur som snabbt slängs på grillen. Allt med det här vinet skriker sommar. 

Vinet är ungt och lagras på ståltank vilket gör att det blir ett fräscht vin där frukten står i fokus. Den här typen av vin bör inte lagras utan är som bäst nu. Den sotiga smaken från grillen kommer att lyfta fram fruktigheten ännu mer. Servera Jolie Fleur väl kylt i mindre glas med skaldjur från grillen, en citronaioli och grillad sparris. 

►LÄS MER: Så tar du hand om din kniv

En favoritöl

2016 Bière Nouvelle, Brasserie de Saint-Sylvestre, Frankrike, nr 11812, 77,10 kr, 7,5 % alkohol, 750 ml

Bière Nouvelle är en amber ale vilket är en slags pale ale. Den har en koncentrerad smak och doft. Ölen bryggs enbart säsongsvis, på vintern, och släpps på våren. Det finns en del jästfällning kvar i flaskan vilket ger den en fylligare och fetare karaktär än till exempel en lageröl. Den har en karamellig doft och passar perfekt till grillade grönsaker som majskolvar, champinjoner och blomkål. Beska och mörka öler hör till en annan säsong, nu ska vi njuta av precis den här typen av öl. 

Ett kap på burk

BrewDog Dead Pony Club, Storbritannien, nr 11913, 19,90 kr, 3,8 % alkohol, 330 ml

Fruktig och humlearomatisk doft och smak med en balanserad beska och friska toner av citrus. Dead Pony är inspirerad av kalifornisk öl som dricks på väg från stranden med surfbrädan under armen och salta stänk från Stilla havet i ansiktet. Det är något särskilt med öl på burk på sommaren, det känns plötsligt så rätt, vid en picknick, på bryggan eller på en klippa. Ölen är lika bra sällskap när du grillar som till maten. Fungerar bäst till hamburgare eller varför inte till grillad korv med bröd. 

Läskande och porlande

2012 Jus de Pommes Artisanal Pétillant, La Ribaude, Frankrike, nr 1990, 39 kr, 0,1 % alkohol, 750 ml

Fruktig och mogen doft av äpplen, honung och stenfrukt. En mousserande ekologisk äppelmust som bör serveras riktigt kall och passar till både grillad fisk eller ljust kött och till grönsaker. Sältan i maten blir en god kontrast till fruktigheten och sötman i drycken. Om man skulle vilja runda av den söta smaken är det väldigt gott att servera musten på is och toppa med tonic water. 

Jus de Pommes passar även till grillad frukt som persika eller helgrillad ananas. Ett favorit helt enkelt. 

Charmören

2014 Morgon Côte du Py, Georges Duboeuf, Beaujolais, Frankrike, nr 78627, 150 kr, 13% alkohol, 750 ml

Lätt och fruktigt rött vin med mjuka tanniner och en något kryddig doft på druvan Gamay. Georges Duboeuf har länge arbetat hårt för att området Beaujolais ska stå för kvalitet och komplexitet. Hans ambition är att vinerna stolt ska visa upp regionens typiska drag, det vill säga terroir. Vinet passar perfekt till ljust kött som kyckling eller kalv från grillen kryddat med örter och citron. De bäriga tonerna passar fint ihop med rökigheten från elden. Drick gärna Beaujolais något kylt, vid cirka 15 grader. 

Frukt på flaska

2013 Via Terra Selection Garnatxa Negra, Terra Alta, Spanien, nr 2500, 119 kr, 14,5 % alkohol

Från Tarragona i Katalonien kommer detta generösa, fruktiga, mjuka och täta vin. Jag måste säga att det är ett väldigt prisvärt vin och en perfekt matchning till klassikern grillade tomater och nötkött med bearnaisesås. Vinet är sådär fruktigt så att det är på gränsen till syltigt men det finns en syra som balanserar frukten. När man väljer fylligare röda viner till grillad mat är det en fördel om de kommer från varmare klimat där druvan får många soltimmar, mognar ordentligt och får mjuka tanniner.