Brezl

Världens bästa öltilltugg måste vara brezl – eller pretzel på engelska – vilket ett mjukt slags bayerskt kringelformat bröd som toppats med grovsalt och doppats i lut innan det bakats för att få den karakteristiska mörka ytan och fantastisk goda salta pinnar-smaken. Finns nybakta på välsorterade, gärna tyskinspirerade bagerier. 

Ingredienser, 4 personer

4 brezl, eller mjuka pretzels

valfri alpost

valfria charkisar, till exempel kokt skinka

1 dl majjonäs

0.5 dl grov stark senap

0.5 dl honung

En brezl kan såklart ätas som den är (eller med lite korv och senap) till ett glas skummande bayersk bira eller så gör du som de gör i vissa delar av Tyskland och gör en macka av den. Gott! Rör ihop majjo, senap och honung till en sås. Dela brödet på mitten, bred på honungssenapsåsen och lägg på en massa goda tyska charkisar och alpostar. Lägg på toppen och värm ett par minuter i ugn tills osten, och ditt hjärta, smält.

►LÄS MER: Höstens bästa långkok

Bratwurst med bröd och surkål

Korv och öl går ju lika bra ihop som kärlek och kyssar. Färdig surkål blir ofta godare om man steker upp den lite men köp alltid denvariant du hittar i kyldisken eftersom den konserverade ofta är död och utan syrningskultur. 

Ingredienser, 4 personer

4 korvbröd

4 bratwurstar, eller annan god tysk korv

färsk sauerkraut

1 dl mörkt öl

0.5 msk råsocker

grov senap

Sjud sauerkraut i öl i cirka fem minuter, strö över socker och låt det gå nån minut till så att det bildas en lite kladdig sås. Stek bratwursten knaprig och stoppa i rostat korvbröd och smeta på lite senap. Toppa med surkål och drizzla över lite av den kladdiga ölsåsen.

►LÄS MER: Tre snabba såser

Flammkuchen

Flammkuchen är detsamma som tarte flambée, en krämig, fläskig, ostig, lökig sydtysk pizzavariant som passar alldeles utmärkt till ett glas skummig öl eller tre.

Ingredienser, 4 personer

4 bollar valfri sorts pizzadeg

350 gram rökt sidfläsk

4 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1 burk (250 gram) ricotta

1 burk (250 gram) creme fraiche

250 gram gruyere, comte eller annan alpost

salt och peppar

Blanda ricotta och creme fraiche. Riv i vitlök och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Skär sidfläsket i snygga lardons, avlånga kuber, och stek knapriga i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på ett papper. Skiva löken tunt och stek sedan på medelvärme i fettet från fläsket. Ta det dock lugnt, löken ska bli ljusbrun, mjuk och gott karamelliserad och det tar ett tag. Smaka av med salt om det behövs. Riv osten. Forma fyra pizzor av degen och smeta på creme fraiche-blandningen, sedan ost, lök och sist fläsk. Baka 10–15 minuter och hugg in.