Fakta: Duellerna i Andra chansen

Under Andra chansen används samma telefonnummer i varje duell. Förutom sms- och telefonröstning går det att rösta via Melodifestivalens app.

Så här röstar du på första bidraget i duellen:

Telefonröster: 099-90601 (9,90 kronor per röst, varav 8,90 kronor går till Radiohjälpen) eller 099-20601 (3,60 kronor per röst)

Sms-röster: 729 99 med texten 01 (9,90 kronor per sms, varav 8,90 går till Radiohjälpen), eller 722 11 med texten 01 (3,60 kronor per sms)

Så här röstar du på andra bidraget i duellen:

Telefonröster: 099-90602 (9,90 kronor per röst, varav 8,90 kronor går till Radiohjälpen) eller 099-20602 (3,60 kronor per röst)

Sms-röster: 729 99 med texten 02 (9,90 kronor per sms, varav 8,90 går till Radiohjälpen), eller 722 11 med texten 02 (3,60 kronor per sms)

Duell 1:

1. Panetoz: "Håll om mig hårt"

2. Molly Pettersson Hammar : "Hunger"

Duell 2:

1. Albin & Mattias: "Rik"

2. Boris René: "Put your love on me"

Duell 3:

1. Isa : "I will wait"

2. Saraha : "Kizunguzungu"

Duell 4:

1. Dolly Style: "Rollercoaster"

2. Samir & Viktor: "Bada nakna"

Fakta: Melodifestivalen 2016

Klara för finalen: Ace Wilder, Robin Bengtsson, Wiktoria, David Lindgren, Oscar Zia, Lisa Ajax, Molly Sandén och Frans.

Klara för Andra chansen: Samir & Viktor, Albin & Mattias, Isa, Molly Pettersson Hammar, Saraha och Boris René.

Följande tävlingsmoment återstår:

Andra chansen, Halmstad 5/3. Programledare: Gina Dirawi, Peter Jöback och Ola Salo.

Final, Stockholm 12/3. Programledare: Gina Dirawi och William Spetz.

Och många fans och lyssningar betyder inte nödvändigtvis flest röster när Andra chansen avgörs i Halmstad på lördag. Det håller Samir Badran med om.

– Jag har märkt att det inte spelar så jävla stor roll, säger Samir Badran till TT och nämner Robin Bengtsson som ett tydligt exempel.

Bengtsson tog sig vidare direkt till final i första deltävlingen med bidraget "Constellation prize".

– Han var med i "Idol", men hade inte jättemånga följare eller spelningar på internet. Men han kom direkt till final eftersom han hade en jävligt bra låt liksom. Vi har hur många fans som helst och gjorde ett helt okej framträdande, men vi kom till Andra chansen, säger Samir Badran.

"Inte orättvist"

Duons motståndare i Andra chansen – Dolly Style – var med i sista deltävlingen och därför släpptes låten "Rollercoaster" tre veckor efter Samir & Viktors "Bada nakna". Så här några dagar efter släppet har Dolly Styles låt som jämförelse spelats några hundratusen gånger på Spotify.

– Förra året mötte vi Dinah Nah i Andra chansen och hennes låt hade spelats kortare tid, men hon tog sig till final ändå. Så jag tror inte att det blir så orättvist. Folk röstar på den bästa låten helt enkelt, säger Alexandra "Holly" Salomonsson.

Att låtarna som går vidare till Andra chansen släpps direkt efter deltävlingen är ett grepp som infördes i fjol. Men att låtsläppen sker vid olika tidpunkter är inget som påverkar utgången i tävlingen, menar exekutive producenten Christer Björkman.

– När något är väldigt populärt, har bärighet och kraft, så sker detta instinktivt. Om vi hade släppt alla låtar efter sista deltävlingen i lördags hade resultatet sett likadant ut. Det hade till exempel varit Samir & Viktor i topp och förra veckans finalister. Det gör ingen skillnad på resultatet, det blir samma effekt, säger Björkman.

Flera dueller

Förutom kampen mellan Samir & Viktor och Dolly Style ska svenska folket bestämma om Panetoz eller Molly Pettersson Hammar skickas till finalen i Friends arena i Stockholm den 12 mars. Albin & Mattias ställs mot Boris René och Isa tävlar mot Saraha.

– Det känns jättekul att få ut låten så pass mycket tidigare. Både för att det var längesedan jag spelade in den och för att den får en chans att växa lite, säger Isa Tengblad.

Hon tror att Andra chansen jämnar ut startfältet för dem som går vidare till finalen.

– De som gick direkt till final gjorde ett enormt intryck på folket, vi i Andra chansen kan nog lyckas jobba upp oss genom att synas igen.