Fakta: Melodifestivalens programledare

Deltävling 1, Göteborg 6/2: Gina Dirawi och Petra Mede.

Deltävling 2, Malmö 13/2: Gina Dirawi.

Deltävling 3, Norrköping 20/2: Gina Dirawi och Henrik Schyffert.

Deltävling 4, Gävle 27/2: Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

Andra chansen, Halmstad 5/3: Gina Dirawi, Peter Jöback och Ola Salo.

Final, Stockholm 12/3: Gina Dirawi och William Spetz.

Melodifestivalen är ett återkommande inslag på Sarah Dawn Finers cv. Hon deltog som tävlande 2007 och 2009 och har utöver programledarrollen 2012 även dykt upp som rollfiguren Lydia Woodruff i ett flertal sketcher genom åren.

Det är därför ingen överdrift att påstå att detta är ett sammanhang hon känner sig bekväm i.

– Alla här är som en familj som konstant är ute på turné. Oavsett om man hälsar på privat eller jobbar så är det i princip samma 150 människor som har varit inblandade i många år. Det är jätteroligt att vara tillbaka, säger Sarah Dawn Finer.

Avslappnade tillsammans

Officiellt blir Sarah Dawn Finer Gina Dirawis tredje programledarkollega i tävlingen, då Charlotte Perrelli fråntogs rollen under uppmärksammade former inför den andra deltävlingen. Vecka fyra har varit besparad från liknande uppståndelse och Gina Dirawi känner sig trygg på scen med sin "bae", som hon kallar Finer.

– Förutom att Sarah har en underbar röst, så att man kan göra roliga nummer, så är hon en grym programledare som alltid är förberedd. Vi är avslappnade tillsammans, säger Dirawi.

Inför lördagskvällen utlovar Sarah Dawn Finer både skämt och allvar.

– Vi har lyxen att vi får göra lite både och. Vi får skämta om oss själva men också vara lite på riktigt.

Söndagsrutinen

Melodifestivalen drar från stad till stad, sista minuten-ändringar i manus är vardagsmat och artisterna tampas med allt från hälsobesvär till lynniga specialeffekter. För att få någon sorts stabilitet i tillvaron har Gina Dirawi därför upprättat en fast rutin.

– Varje söndag köper jag en stor hamburgare och trycker i mig den. Sedan äter jag choklad och sedan däckar jag. Sedan är det tillbaka på jobbet igen, säger hon.