Fakta: Nilsson, Isaksson och Svenningsson

Tommy Nilsson är den mest meriterade i gänget, i alla fall i schlagersammanhang. Vann Melodifestivalen 1989 med klassikern "En dag" och ställde upp igen 2007 med "Jag tror på människan" som slutade tia i finalen.

Patrik Isaksson, den yngste i sällskapet, har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare. 2006 gick han till Andra chansen med "Faller du så faller jag" och 2008 blev hans "Under mitt tunna skinn" utslagen i deltävlingen.

Uno Svenningsson, kanske mest känd som sångare i Freda', har tävlat i Melodifestivalen en gång tidigare. 2007 ställde han och Irma Schultz upp med bidraget "God morgon" som tog sig till Andra chansen men inte längre.

Fakta: Startfältet i Malmö

1. David Lindgren: "We are your tomorrow"

2. Victor & Natten: "100%"

3. Molly Pettersson Hammar: "Hunger"

4. Isa: "I will wait"

5. Krista Siegfrids: "Faller"

6. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson: "Håll mitt hjärta hårt"

7. Wiktoria: "Save me"

När Tommy Nilsson vann Melodifestivalen 1989 med "En dag" var tre av hans motståndare på lördag – Isa, Wiktoria och Molly Pettersson Hammar – inte födda medan Victor & Natten-Victor var ett år gammal.

Tävlingen är numera full av unga talanger som ofta tilltalar en yngre publik. Det bekommer dock inte de något äldre herrarna Nilsson, Isaksson och Svenningsson.

– Vi spelar för vår publik, om de gillar låten spelar det ingen roll hur det går i tävlingen, då har vi ändå vunnit i slutändan. Men vi skulle bli asglada om vi ändå gick till final, säger Patrik Isaksson.

Men trion har inga ambitioner att vinna Melodifestivalen 2016.

– Meningen med det här är att visa folk att vi jobbar ihop, att vi har en låt och att det kanske kommer fler. Folk frågar om vi vill vinna, det är inte därför vi är med men ställer man upp finns det ju en risk att man vinner, säger Tommy Nilsson.

– Vi är villiga att ta den risken, flikar Isaksson in.

Skämtsam ton

De tre duktiga sångarna har känt varandra länge och turnerat tillsammans. Stämningen dem emellan är lättsam.

– Jag minns när vi satte ihop låtlistan till en spelning, 21 hits varav alla varit topp tio på listorna, säger Patik Isaksson.

– Ja, och så körde vi ju några av era låtar också, skojar Tommy Nilsson.

Att de skulle ställa upp i Melodifestivalen som en trio var dock ingen självklarhet.

– Men vi satt på något möte och så sa vi "varför inte?". Vi gjorde en låt och skickade in den som alla andra och sedan visste vi inte om att vi kom med förrän några dagar före presskonferensen där låtarna presenterades, säger Patrik Isaksson.

Mitt i kärleken

Deras bidrag, "Håll mitt hjärta hårt", är en ballad där var och en av dem får komma fram med sitt uttryck.

– Unos del är väldigt Uno, Tommys början är jättemycket Tommy och så möts refrängerna i någon form av Isaksson-Svenningsson-land, säger Patrik Isaksson.

– Det är en vacker låt, lite dramatisk, nästan som en popopera, säger Uno Svenningsson.

Det textmässiga temat är kärlek men på ett nytt sätt, enligt trion.

– De flesta kärleksballader handlar ju om nyfunnen eller förlorad kärlek, det är väldigt sällan det handlar om det som är mitt i. När man är i vår ålder och man vaknar i soffan och barnen är halvstora och man tittar upp och "ja, där är du som jag träffade för tio år sedan, vad ska vi prata om nu?", säger Tommy Nilsson.