Fakta: Ace Wilder

Är: 33-årig låtskrivare och sångerska från Stockholm.

Tidigare: Har bott i USA och haft en karriär som dansare. Har skrivit musik sedan mitten av 2000-talet och haft framgångar på listorna i bland annat Tyskland. Satsade på en solokarriär 2012 och medverkade i Melodifestivalen 2014 där hon slutade som överraskande tvåa, bara två poäng bakom vinnaren Sanna Nielsen.

Aktuell: Med låten "Don't worry" är hon favorit i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Låten har Ace Wilder skrivit tillsammans med Joy och Linnéa Deb samt Anton Hård af Segerstad, trion som låg bakom Måns Zelmerlöws Eurovision-vinnare "Heroes" förra året och även skrev Robin Stjernbergs vinnarlåt "You" 2013.

Alcazar, Martin Stenmarck och Sanna Nielsen i all ära. Utan stora namn skulle Melodifestivalen förpassas till Barnkanalen. Men samtidigt följer många schlagerfans tävlingen för att inte missa de överraskningar som varje år drabbar tv-tittarna.

För två år sedan hette den stora överraskningen Ace Wilder. Den då 31-åriga sångerskan och låtskrivaren hade länge stretat på utan att nå ett genombrott. Inför deltävlingen i Göteborg var det Oscar Zia, Shirley Clamp och Dr Alban som drog uppmärksamheten till sig.

Plötsligt favorit

När sändningen var över fanns Ace Wilder och bidraget "Busy doin' nothin'" bland den handfull namn som spåddes kunna vinna hela Melodifestivalen. I år är hon tillbaka, som den första deltävlingens stora förhandsfavorit.

– Jag tvekade länge. Jag träffade Joy och Linnéa för en session och då sa jag att nu skriver vi bara, vi ska inte tänka på Melodifestivalen. Men så ville de testa att skicka in en låt och den kom med. Då kände jag att jag inte ville ge bort den, jag tror att jag kan göra den här låten bättre än någon annan, säger Ace Wilder när TT träffar henne i Göteborg.

Det här med låten är ett standardsvar i schlagersammanhang. Otaliga återvändare har yttrat orden "låten var för bra".

I Ace Wilders fall är det kanske halva sanningen. Det kan också nämnas att "Busy doin' nothin'" har spelats nästan 32 miljoner gånger på Spotify. Hennes näst mest populära låt, "Riot", har ännu inte nåt miljonen.

– Jag ville inte vara med och göra en Melodifestivalen-låt, jag vill göra min egen grej, jag måste kunna stå för det jag gör, för mina ideal, säger hon.

Oväntat, äkta och annorlunda

Ombedd att förklara vad de idealen består av nämner hon orden "oväntat", "äkta" och "sticka ut".

Tillsammans bildar de en bra bild av vad Wilder lyckades med 2014. Men hur sticker man ut på ett oväntat sätt när man är favorit och publiken förväntar sig att man ska göra just det?

– Det var den frågan vi pratade mycket om innan jag bestämde mig för att vara med. Men när jag skickade låten till min koreograf Litho (Nericcio) så gick han i gång och hade massor av idéer. Då kände jag att okej, det här kan bli bra, säger hon.

En ovillig favorit

Favoritskapet är något Ace Wilder helst inte vill tänka på. Hon känner press och "drabbas av panikattacker tio gånger om dagen".

– På riktigt, jag blir helt varm och måste försöka tänka på något annat, typ "Real housewives of New Hampshire".

Inför årets tävling har Melodifestivalen exekutive producent Christer Björkman gått ut med en order till alla skivbolag och låtskrivare: leverera en Eurovision-vinnare. Ace Wilder tror att hon har en, om fansen vill.

– Jag har upptäckt att det finns en hård grupp med väldigt starka åsikter om Mello. Efter "busy doin' nothin'" fick jag höra att jag egentligen inte passade i Mellon. Men om Mello-fansen släpper in mig så tror jag att jag kan göra ett bra jobb i Eurovision.