Fakta: Martin Stenmarck

Född 1972 i Stockholm. Uppvuxen där och i Örebro.

Var i början av 1990-talet sångare i Sha-Boom, ett par år efter rockbandets storhetsperiod. Har arbetat som sjungande servitör och gjort flera stora musikalroller.

Det breda genombrottet kom när han 2005 vann Melodifestivalen med bidraget "Las Vegas". Låten slutade sedan på 19:e plats i Eurovision Song Contest.

Året därpå gav han ut den svenskspråkiga singeln "7milakliv" och albumet "9 sanningar och en lögn". Karriären tog ny fart med en rad "Ladie's night"- och "Diggiloo"-turnéer.

Ställde upp i Melodifestivalen 2014 med "När änglarna går hem". Bidraget gick till Andra chansen där det slogs ut i duell av Linus Svennings "Bröder".

Aktuell i Melodifestivalens fjärde deltävling där han ska tävla med bidraget "Du tar mig tillbaks".

Fakta: Startfältet i Gävle

1. Eclipse: "Runaways"

2. Dolly Style: "Rollercoaster"

3. Martin Stenmarck: "Du tar mig tillbaks"

4. Linda Bengtzing: "Killer girl"

5. Frans: "If I were sorry"

6. Panetoz: "Håll om mig hårt"

7. Molly Sandén: "Youniverse"

Martin Stenmarck vann Melodifestivalen 2005 med "Las Vegas". 2014 ställde han upp på nytt – då räckte det bara till Andra chansen.

Nu är han tillbaka i tävlingen men någon revansch är han inte ute efter.

– Nej, den låten var den låten. Men jag är en tävlingsmänniska och sticker inte under stol med att jag självklart vill ta mig till final så att jag får möta alla "youngsters", säger Martin Stenmarck.

Under uppladdningen inför lördagskvällen har han följt med i de tre första delfinalerna och sett vad alla andra också sett – veteraner och klassiska schlagerbidrag har fått stå tillbaka när unga popartister gått direkt till final.

Inte appens fel

Martin Stenmarck tror dock inte på teorierna om att appröstande barn och ungdomar nu styr utgången i tävlingen.

– Jag tycker inte att det är fel låtar som gått vidare. De känns internationella och är bra låtar som fungerar i det här sammanhanget så man kan ju inte skylla på appen. Sedan får vi se om jag gör det sedan om det inte går bra, säger han och skrattar.

Hans bidrag "Du tar mig tillbaks" står i vilket fall ut i lördagens ganska fartfyllda startfällt. Den har redan jämförts med stora ballader som "When a man loves a woman" och "Whiter shade of pale".

– Man hittar ju verkligen referenser till klassiska låtar i den men även liten R Kelly, samtidigt så den också är en kärlekshyllning till de stora svenska låtskrivarna. Allt från Peter LeMarc till Mauro Scocco och Eva Dahlgren, vi har rört ner allt det här i en gryta och hällt ut den här låten, säger Martin Stenmarck.

"Får verkligen sjunga"

"Du tar mig tillbaks" är skriven av Martins bror David Stenmarck. Den växte fram under arbetet med den krogshowsaktiga föreställning, som "kommer till hösten eller nästa vår", som bröderna skriver på.

– Vi behövde en sådan här låt i det sammanhanget. Sedan kom vi på att det vore bra om den skulle få lite luft under vingarna så vi skickade in den till Melodifestivalen. Jag tycker alltid att det är kul att vara med och tävla och det är också ett bra ställe om man har något nytt som man vill visa upp, säger Martin Stenmarck.

Och en ny sida är precis vad han hoppas kunna visa upp.

– Det här är första gången som jag verkligen sjunger, alltså verkligen sjunger. Jag får ju sjunga så in i helvete på den här låten och det ser jag fram emot. Det har varit viktigare för mig att berätta en historia eller att artisteriet ska vara "wow" men nu lägger jag till att det ska låta svinbra också. Det har jag inte brytt mig om så mycket tidigare, säger Martin Stenmarck.