Fakta: Gina Dirawi

Född 1990 i Sundsvall. Slog i slutet av 00-talet igenom med bloggen Ana Gina där hon bland annat publicerade humoristiska videoinslag.

Började 2010 jobba på P4 Västernorrland. Samma år fick hon blogga om riksdagsvalet för SVT och fick också göra pratshowen "The Ana Gina show" för SVT Play. 2011 fick hon sommarprata i P1.

2012 ledde Gina Dirawi Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer. 2013 var det dags igen, då ledde hon musiktävlingen tillsammans med Danny Saucedo.

Gina Dirawi har också varit programledare för "Musikhjälpen" tre gånger, Grammisgalan två gånger och tv-prisgalan Kristallen. 2015 var hon julvärd i SVT.

Fakta: Melodifestivalens programledare

Deltävling 1 (Göteborg 6/2): Gina Dirawi och Petra Mede.

Deltävling 2 (Malmö 13/2): Gina Dirawi och Charlotte Perrelli.

Deltävling 3 (Norrköping 20/2): Gina Dirawi och Henrik Schyffert.

Deltävling 4 (Gävle 27/2): Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

Andra chansen (Halmstad 5/3): Gina Dirawi, Peter Jöback och Ola Salo.

Final (Stockholm 12/3): Gina Dirawi och William Spetz.

Gina Dirawi har haft några intensiva månader. I december var hon först en av programledarna i veckolånga "Musikhjälpen" och sedan axlade hon den tunga uppgiften som SVT:s julvärd.

Efter det vilade hon ut på Bali i ett par veckor.

– Allt som har med tv och offentlighet att göra är väldigt kul men det tar också mycket energi. För mig är det viktigt att få åka någonstans där sådant inte existerar och där jag inte behöver ta mycket ansvar och vara vuxen hela tiden, säger Gina Dirawi.

Nu är hon redo för nästa stora uppdrag – det som huvudsaklig programledare för Melodifestivalen 2016.

"Egen identitet"

Det blir tredje, och enligt egen utsago, sista gången hon leder schlagern.

– Det blir sista gången jag gör det här så jag ska kötta sönder allt! Jag kommer att jobba ihjäl mig men jag älskar det och det kommer att bli skitkul, säger Gina Dirawi.

Upplägget i år blir också annorlunda med olika "sidekicks" varje gång – bland annat kommer Gina Dirawi att få sällskap av Sarah Dawn Finer, Charlotte Perrelli och Henrik Schyffert.

– Det kommer att ge väldigt mycket. Det blir många uppträdanden, väldigt olika för varje program, så alla deltävlingar kommer att få sin egen identitet. Och för mig känns det skönt att få in ny energi, det kommer att hålla mig alert, säger Gina Dirawi.

Kan bli bättre

Trots sin stora erfarenhet från direktsänd tv känner hon att det finns fortfarande finns sådant hon kan förbättra.

– Jag skulle vilja bli bättre på framträdanden där jag till exempel ska vara sensuell, elegant, väldigt kvinnlig eller något annat som ligger långt ifrån mig. I sådana lägen kan jag bli blyg och börja skämmas lite och så blir det halvdant. Sarah Dawn Finer och Charlotte Perrelli däremot, de kan gå loss och göra sådana karaktärer väldigt bra, säger Gina Dirawi.

Melodifestivalens första deltävling hålls i Göteborg på lördag. Då står Gina Dirawi på scenen tillsammans med Petra Mede.