Fakta: Programledarna

Deltävling 1 (Göteborg 6 februari): Gina Dirawi och Petra Mede.

Deltävling 2 (Malmö 13 februari): Gina Dirawi.

Deltävling 3 (Norrköping 20 februari): Gina Dirawi och Henrik Schyffert.

Deltävling 4 (Gävle 27 februari): Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

Andra chansen (Halmstad 5 mars): Gina Dirawi, Peter Jöback och Ola Salo.

Final (Stockholm 12 mars): Gina Dirawi och William Spetz.

Fakta: Gina Dirawi

Född: 1990 i Sundsvall. Slog i slutet av 00-talet igenom med bloggen Ana Gina där hon bland annat publicerade humoristiska videoinslag.

Började 2010 jobba på P4 Västernorrland. Samma år fick hon blogga om riksdagsvalet för SVT och fick också göra pratshowen "The Ana Gina show" för SVT Play. 2011 fick hon sommarprata i P1.

2012 ledde Gina Dirawi Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer. 2013 var det dags igen, då ledde hon musiktävlingen tillsammans med Danny Saucedo.

Gina Dirawi har också varit programledare för "Musikhjälpen" tre gånger, Grammisgalan två gånger och tv-prisgalan Kristallen. 2015 var hon julvärd i SVT.

Uppladdningen inför årets första deltävling kunde ha varit betydligt lugnare, med petningen av Charlotte Perrelli och diskningen av Anna Book. Men även när själva sändningen väl drar i gång finns stora risker för oväntade händelser.

Då är det skönt att ha lite rutin att luta sig mot för Gina Dirawi och hennes programledarkollega i Göteborg, Petra Mede, som båda varit med flera gånger tidigare.

– Jag tror att det är något man får gå in med i programmet. Det är bara att man lär sig så mycket som möjligt, sedan får det bli som det blir, säger Gina Dirawi.

"Inte nybörjare"

Petra Mede håller med:

– Vi är ju inte helt nybörjare. Sedan har jag tittat väldigt mycket på Gina och hon har tittat på mig väldigt mycket också. Vi har ju båda varit utsatta för oförutsedda händelser och parerat det bra. Så som i livet i stort.

Ändrat manus

Att Gina Dirawi får klara sig på egen hand i Malmö i nästa deltävling, eller att lördagens sändning blir ett tävlingsbidrag kort, är med andra ord saker man får ta som programledare.

– Det är synd om Anna Book, hon var så otroligt peppad inför det här. Men för oss, ja, det ändras lite i manus, men det känns okej, säger Dirawi.

– Jag håller med, flikar Petra Mede in. För hennes skull är man jätteledsen men sedan måste vi gå vidare, vi har ett program att göra.