FAKTA: De leder Melodifestivalen

Årets Melodifestival leds av Gina Dirawi. Hon har fått uppdraget för tredje gången, ett rekord för en kvinnlig programledare.

SVT firar i år att det är 15 år sedan Melodifestivalen fick sin moderna form med deltävlingar, andra chansen och final och tanken var att Gina Dirawi skulle få sällskap av ytterligare en eller två programledare under varje sändning.

Deltävling 1, Göteborg: Petra Mede.

Deltävling 2, Malmö: Ingen (Charlotte Perrelli blev petad).

Deltävling 3, Norrköping: Henrik Schyffert.

Deltävling 4, Gävle: Sarah Dawn Finer.

Andra chansen, Halmstad: Ola Salo och Peter Jöback.

Final, Stockholm: William Spetz.

Årets första schlagerskandal briserade redan innan repetitionerna inför den första deltävlingen hunnit börja. En av årets programledare, schlagerdivan Charlotte Perrelli, petades från sitt uppdrag sedan det uppdagats att hon parallellt med Melodifestivalen kommer att synas i reklam för ett stort företag.

Blir gästartist

På onsdagen meddelade SVT att Perrelli inte kommer att medverka som programledare, men att hon trots petningen kommer att synas som gästartist under deltävlingen i Malmö.

– Som artist är du mycket friare för då gör du ett kort inhopp och du gör någonting konstnärligt. Men som programledare på SVT är du också ambassadör för SVT och då kan du inte också ha kommersiella budskap som pågår samtidigt, speciellt inte som knyter an till det program man jobbar med, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till TT.

Stora ändringar

SVT tvingas nu till "ganska stora" ändringar i den andra deltävlingens manus.

– Som tur är så har vi en otroligt rutinerad programledare i Gina Dirawi, som har gjort det här tidigare. Vi tror att det kommer att bli ett riktigt bra program i alla fall, säger Anette Helenius, som vidare meddelar att det inte blir aktuellt att leta efter en ersättare till Charlotte Perrelli.