Vad bjuder ni på till middag innan?

– Förrätt: Lite tilltugg före maten är: fårost, oliver,      ajvar, kallskuret, Galicki kaskaval (Galickiost från Mavrovoregionen i Makedonien), vitkålssallad med matolja, salt och vinäger typ pizzasallad – passar perfekt till Slivan (Slivovitza).

– Middag: Fyllda paprikor med blandfärs och ris, Tavce gravce – bädd av vita bönor och kryddade köttfärsbiffar ovanpå. Till finalen helstekt gris (ett måste vid speciella tillfällen). Mycket viktigt att det finns gott om nybakat vitt bröd. Sallad av grillade paprikor i matolja, vitlök och persilja. Finns fler bra tips i vår vän Jovan Radomirs bok – ”Mitt Balkan, mat och människor”.

Vad är det för snacks på bordet?

– Rostade jordnötter.

Vad dricker ni till?

– Till förrätt: Två tre snapsglas Slivovitza eller Rakija av vindruvor från Makedonien som vi kallar Guljävel. Till middag: Vin Aleksandrija, Smederevka eller T`ga za jug.

Hur dukar ni bäst fram allt?

– Plockmat/Buffé. All mat ligger framme och man tar och äter så mycket/länge som man orkar.

Vad får absolut inte vara med på bordet?

– Mörkt bröd typ skosula och smör.