Om #Förortenimedia

#Förortenimedia startade förra året strax före valet 2014, av tankesmedjan A Million Minds och fotoverksamheten OhSnap! Sweden. Målet var att ändra mediabilden av förorten.

Kampanjen fick in över 600 bilder från hela Sverige på bara några månader.

Nu påbörjas kampanjens andra år som fortsätter fram tills dess att mediebilden har ändrats, beräknat tidigast nästa val 2018. Alla kan vara delaktiga genom att använda hashtag #förortenimedia.

Till Mohammed, Daniel och Mona, 15 år:

Tro inte på bilden av förorten så som den framställs i media. När ni ser er själva i spegeln, se inte bilbränderna, stenarna, hopplösheten och utanförskapet. Det är inte ni. När ni får frågan ”Vem är du?”, böj inte på nacken.

Och ducka inte för frågan om var ni bor. Ni har rätt att vara stolta. Ni har rätt att vara fria från andras fördomar. Ni har rätt att ha framtidsutsikter. Framförallt så har ni all rätt i världen att få er historia berättad precis så som den är. En journalists kameralins fångar inte alltid er glädje, ert kamratskap och era möjligheter, frågan man kan ställa sig är då Varför ska bilden av en brinnande förort få locka mest?

Det finns många människor som brinner för en förändring. Det är många som arbetar för er framtid: organisationer, skolor, föreningar och eldsjälar. Mammor, pappor, systrar, bröder och viktigast av allt – ni själva.

Till Anton, Ali och Stina, 15 år: 

Tro inte på bilden av förorten så som den framställs i media. Barn och ungdomar från förorten som ni kommer att möta i livet är inte farliga, eller mindre värda än er.

De kanske har en mindre plånbok än er, och kanske bor i andra hus än era. Men om ni tar er förbi den färdiga föreställningen som ni har så kommer ni att märka att ni har många saker gemensamt.

De kämpar som ni med gymnasievalet och brottas med nationella prov, kanske vet de inte exakt vad de vill bli ännu. Om vi får be er att göra en sak, så är det: döm inte ut era kamrater på grund av vad ni ser i media.

Till Mohammed, Daniel, Mona och till Anton, Ali och Stina, 15 år. I slutändan är det ni som är våra framtida läsare och våra framtida journalister. Det är ni som skapar bilden av förorten och Sverige. Glöm aldrig det.

Madeleine Opira från A Million Minds

Felicia Margineanu från OhSnap! Sweden 

#Förortenimedia