Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Nationella hjälplinjen: Erbjuder kris- och stödsamtal anonymt och kostnadsfritt via telefon, 020-22 00 60.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80, alla dagar 21-06.

Svenska kyrkan: Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.

På Suicide zero finns mer information om vart du kan vända dig om du vill ha hjälp.

Suicide zero arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige

Alfred Skogberg är generalsekreterare på den ideella organisationen Suicide zero som jobbar med att radikalt minska antalet självmord i Sverige, som förra året uppgick till runt 1 600 fall.

– Mitt jobb går ut på att träffa politiker för att informera om hur det ser ut i statistiken i Sverige i dag, och inte minst berätta vad de måste göra för att minska självmorden.

Suicide zero vill se att varje län har en suicidpreventiv handlingsplan, för att aktivt arbeta med att minska dödsfallen i denna kategori. De vill att representanter från vården, polisen, räddningstjänst, skolan etcetera samlas för att bidra med sin kompetens för att se hur självmord kan förebyggas.

– Det är ju så man jobbar med trafikdödsolyckor. Då sätter de sig ner tillsammans, tittar på omständigheterna kring trafikdödsolyckor, drar slutsatser och förbättrar. Och där har man ju sett en enorm minskning i antalet trafikdöda, och detsamma kan ske vad gäller självmord.

Mår du dåligt? Har du tankar på att ta ditt liv?

När en person tar sitt liv så är det en permanent lösning på ett tillfälligt problem. En tid då en person mår dåligt eller är deprimerad kan ha olika orsaker och en sådan period kan pågå i dagar, veckor, månader eller år. Oavsett vilket så är det en tid att lära av. En tid att vila, då orken är mindre. En tid då man bör akta sig för att vara för mycket bara med sig själv. En tid att inte pressa sig själv för att uppnå resultat. 

En tid att öva på att ha tålamod. För hur lång eller kort perioden då du mår dåligt än är så är det en begränsad tidsperiod, som ibland kan kännas som att den pågår för evigt. Sök och hitta dina metoder för att hantera det. Ring en vän och gå ut och ta en kaffe eller te. Ta en promenad, spring om det passar dig, eller om du är rullstolsburen, ta en runda i ett naturskönt område. Oavsett situation, sök och hitta dina metoder. Umgås och fastna inte för mycket i egna tankar. Det går över!

Om du känner att du inte har någon närstående eller att ingen lyssnar, ring då till ett nummer som Suicide Zero hänvisar till på sin sida http://suicidezero.se/, beroende vilken tid på dygnet du vill och känner att du behöver prata.

Prata och lär av varandra. Dina tankar och erfarenheter kan få en annan person att se saker ur en ny synvinkel. Dina tankar och erfarenheter kan rädda liv.

1 531 ljus till minne av de som tog sitt liv under 2014 kommer att tändas på flera ljusmanifestationer av olika organisationer i dag, den suicidpreventiva dagen 10 september.

Jag kunde ha varit ett av dessa ljus om jag inte lyckligtvis, likt 9 av 10 som försöker att ta sitt liv, klarade mig med livet i behåll. Efter år av fysisk och psykisk rehabilitering så kan jag i dag i stället jobba för att sänka Sveriges alarmerande siffror gällande självmord och självmordsförsök.

Samuel Lundholm