Fakta: Turnéschemat

Här uppträder Daniel Adams-Ray i sommar: 30/6 Bråvallafestivalen, Norrköping, 2/7 Västerås Cityfestival, 9/7 Summer On Festival, Båstad, 20/7 Visby, 27/7 Borgholm, 28/7 Borås, 29/7 Hudikkalaset, Hudiksvall, 5/8 Hx, Helsingborg, 6/8 Örebro, 11–13/8 Way Out West, Göteborg, 20/8 The Island Festival, Karlstad, 22/9 Stockholm. Fler datum tillkommer.

Fakta: Daniel Adams-Ray

Född 1983 i Kenya av en indonesisk mor och en svensk far. Familjen bodde i Kenya till mitten av 1990-talet då de flyttade vidare till Nederländerna och sedan till Lindingö utanför Stockholm.

Tillsammans med Oskar Linnros slog han igenom med hiphopduon Snook i mitten av 2000-talet.

Solodebuterade med albumet "Svart, vitt och allt däremellan" 2010.

Uppföljaren "Innan vi suddas ut" kom 2013.

Medverkar på Kartellens nya singel "En fjärils vingslag" som släpptes nyligen.

Daniel Adams-Ray känner sig mer och mer hemma i det musikaliska spår han inledde för tre år sedan. Artisten, som påbörjade sin karriär i hiphopduon Snook, lät medvetet bli att rappa på solodebuten "Svart, vitt och allt däremellan". På den genreöverskridande uppföljaren "Innan vi suddas ut", från 2013, började han växla mellan sång och rap.

Det går en röd tråd från den skivan, via fjolårssingeln "Thinking of sunshine", till nya singeln "Isabel" som släpptes i veckan.

– Mitt debutalbum var på ett sätt ett stort misslyckande för jag ville kunna växla mellan de två rollerna men då upplevde jag att det kändes schizofrent. Nu känner jag mer att det finns någonting väldigt positivt i den dualism som uppstår. Det är som att jag går in i en annan roll där jag känner mig mer hämningslös och intuitiv, säger Daniel Adams-Ray.

"Uppskattar gesten"

Lagom till midsommar släpps nya ep:n "För er". Texterna på de nya låtarna kallar han "på gränsen till för privata" jämfört med berättandet på hans föregående album, som utgick "från något slags kollektivt känslotillstånd".

Ett tydligt exempel på Daniel Adams-Rays nya perspektiv är just "Isabel" som han skrev till sin flickvän. Trots det gjorde den inte succé när den premiärspelades i hemmet.

– Hon störde sig på den distade rösten. Två timmar senare frågade hon mig vad låten handlade om. "Den handlar om dig", svarade jag stött, "men nu funderar jag på att ändra det". Jag tror fortfarande att hon inte gillar den men hon uppskattar gesten.

Träningsberoende

Sedan ett par år tillbaka har Daniel Adams-Ray ägnat mer och mer tid åt uthållighetssporter som långdistanslöpning. I dag säger han att han är "beroende, på gränsen till manisk", vilket inte minst visade sig när han nyligen deltog i en "Iron man"-tävling (löpning, simning, cykling) i Sydafrika.

Hans träningsintresse är inte bara en privat angelägenhet. På sommarens turné är det fler än Daniel Adams-Ray som ska ut i löpspåret.

– Sport och kultur är ett omaka par, i alla fall i musikvärlden. Men jag tvingar mitt band att springa när vi är på turné. Man är ofta ute på turné länge, med oregelbunden sömn. Sedan ska man kliva upp på scen och så ska vi som grupp tillsammans utstråla någon slags övertygande energi på scen. Det kan ju vara svårt om man ligger och sover i logen innan. Man behöver absolut inte klara något test, att jogga räcker, men man måste vara vid medvetande.