Fakta: Freddie Wadling

Född: 1955 i Fräntorp, Göteborg.

Familj: Gift med Bella Wadling.

Musiker: Började som basist. Debuterade som artist 1978 i punkgruppen Liket lever, spelade även i Lädernunnan och Cortex. Bildade 1983 duon Blue for Two tillsammans med Henryk Lipp och var under 1980-talet tongivande på den svenska alternativmusikscenen. Tillsammans gav de ut album som "Blue for Two" (1986), "Earbound (1994), "Tune the piano and hand me a razor" (2012).

Från 1987 var han återkommande gästartist hos Fläskkvartetten.

På senare år steg Wadling fram som en känslig och uttrycksfull vistolkare. 1999 fick han en Grammis för "Skivor till kaffet" (1999) där han sjöng Taube, Bellman, Hasse och Tage med flera tillsammans med Esbjörn Svenssons Trio. 2011 kom skivan "License to kill" med tolkningar av Bond-låtar.

Wadling sjöng duetter med många kvinnliga artister, däribland Anna Ternheim, Helene Sjöholm och Titiyo.

Hans sista skiva "Efter regnet" kom tidigare år. Stina Nordenstam hade specialskrivit några av låtarna till Wadling som fick strålande kritik för albumet.

Freddie Wadling var en stor del av svenskt musikliv i nära 40 år. Han ingick i punkscenen i Göteborg och skivdebuterade med bandet Liket Lever i slutet av 1970-talet.

Senare spelade han med grupper som Lädernunnan, Blue for Two och Cortex.

– Han var ju lite kultig och smal och väldigt mycket avantgarde tidigare. Men sedan blev han folkligare och folkligare. Det finns vissa artister som man kan kalla för inspiratörer, sådana som andra musiker har lyssnat på och inspirerats av väldigt mycket. Freddie Wadling har varit en sådan, säger journalisten Håkan Lahger.

Håkan Hellström bjöd 2014 in Freddie Wadling som gästartist till sin konsert på Ullevi. På Facebook skriver han nu:

"För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla."

"Mystisk förening"

Det lite bredare genombrottet kom i slutet av 1980-talet då han började jobba med Fläskkvartetten, ett samarbete som kom att fortsätta i flera decennier.

Fläskkvartettens Sebastian Öberg beskriver Freddie Wadling som "otroligt godhjärtad och respektfull" – både som människa och musiker.

– Vi kände varandra så väl och när man spelade med honom var det som en mystisk förening, man behövde inte tänka så mycket, vi bara spelade i nuet, säger Öberg.

– Han kunde få en text att tala och få ett djup, han kunde förmedla den rakt in.

Duettsångare

Freddie Wadlings sätt att sjunga gjorde honom till en efterfrågad duettpartner. Under sin karriär sjöng han med alla från Malena Ernman till Anna Ternheim.

– Han hade en hjärtskärande röst. En mänsklig, naken, brutal röst. Det var nästan inte rösten, utan mer ljudet han skapade som gjorde något, det låter pretentiöst, men det var något särskilt som raspade till inom en när han sjöng, säger Ernman.

Sofia Karlsson har också gjort flera duetter tillsammans med Freddie Wadling. Hon tycker att han hade något "egensinnigt och kompromisslöst" som "ingen annan sångare i det här landet har".

– Jag älskade att sjunga med honom, säger hon.

"Så självförbrännande"

Han hade också en lång, ofta framgångsrik, solokarriär. 1999 släppte han till exempel "En skiva till kaffet" som belönades med en Grammis i kategorin årets visa/folk.

Nästa vecka skulle han ha inlett inspelningarna av "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Magnus Carlson, Jill Johnson och Tommy Nilsson. Enligt TV4 är inga beslut tagna kring vad som nu händer med årets säsong.

– Jag är bedrövad. Jag hade sett fram emot att åka till Gotland och pyssla om honom i tio dagar. Han var sjuklig länge, men det här verkar ha gått fort, säger vännen Magnus Carlson.

Freddie Wadling har genom åren gjort sig känd för ett hårt leverne och vacklande hälsa.

– Han levde så självförbrännande, vi trodde inte att han skulle vara med oss så länge som han ändå var. Förutom ett helt eget universum var han en kamikazepilot. Han var inte som alla andra, han var Freddie, säger Blue For Two-kollegan Henryk Lipp.

Freddie Wadling dog på torsdagen. Han blev 64 år.