Freddie Wadling hedras i sociala medier:

Artistkollegan Tomas Andersson Wij har skrivit ett långt inlägg på Instagram som avslutas med: "Idag bärs Freddie ut. Och vi kommer minnas rösten, den vackraste röst som någonsin kom ur svensk punk. Den lät som 1000 år, den lät som ett urberg".

Jonas Gardell skriver på Twitter om musikerns bortgång: "Freddie Wadling har gått bort, denna magnifike sångare! Hur tänker Gud nu? Kan vi inte få behålla några himmelska röster här på jorden?".

Musikkritikern Fredrik Virtanen uttrycker sig också vördnadsfullt på Twitter: "Vila i frid, stora artist".

"Freddie. Jag bugar mig. Tack.", skriver dramatikern Peter Birro och rapparen Petter beskriver Wadlings död som "Otroligt tragiskt!" och fortsätter: "En av de största och med en obeskrivlig unik stämma. Så tacksam för att jag fick chansen att arbeta med och känna dig. Mina tankar går ut till familjen. Vila i frid Freddie", skriver han på Instagram.

Jill Johnson skriver på Instagram att hon inte kände Freddie Wadling personligen, men att hon ändå är berörd: "Freddies bortgång känns tung. Jag tänker på hans familj och på alla som kände honom. Sverige har förlorat en ikon. Freddie hade nog haft mycket kvar att berätta".

Även Mauro Scocco uttrycker sig på Instagram: "En av de vackraste rösterna i Sverige har tystnat. Vila i frid Freddie, det var en sann ära när du valde att sjunga in några låtar jag skrivit. Du var verkligen helt unik".

Lisa Ekdahl skriver på sin Facebooksida: "Magikern, sanningssägaren och trollkaren Freddie Wadling är död. Jag såg honom sjunga på Rival på Mariatorget i april tidigare i år. Då fick vi alla en demonstration i hur anden vinner över köttet. Kroppen var svag. Men anden stark. Och rösten, riktningen, viljan och skärpan, så stark. Efteråt pratade vi en stund i hans loge. Jag ska alltid minnas Freddies ögon, så fulla av liv. Vi såg båda fram mot att ses under tio dagar i juni. Nu är han död. Men vi kommer alltid att minnas Freddie Wadling. En av våra allra största. Jag vill gråta. Vila i frid Freddie. Peace, Love, Happiness, Eternity".

Peter LeMarc har också skrivit ett längre inlägg på sin Facebooksida: "Freddie Wadling är död. Död. 2016 har varit ett intensivt år för liemannen hittills. Han verkar ha siktat in sig på de stora, unika rösterna. Så fruktansvärt tragiskt. Freddies röst var synnerligen unik. En gång på 90-talet träffades vi på nån krog i Göteborg. Freddie klagade över att folk misstog honom för mig på gatorna. Jag är stolt över och smickrad av att han valde att spela in en sång jag specialskrivit för honom. Du är mitt morfin. R.I.P".

Hellström, som länge har haft Freddie Wadling som förebild och sjöng med honom under spelningen på Ullevi, 2014, skriver om honom på Facebook: "Freddie Wadling älskade. För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla. All kärlek till dig Freddie. Tack för allt och tack för att jag fick dela scen med dig, min idol, och bli din kompis."

En annan Göteborgsprofil som sörjer Freddie Wadling är Ebbot Lundberg.

– Om Sverige har haft en enda motsvarighet till Captain Beefheart så är det Freddie Wadling. Han var en stor konstnär med en unik röst. En av de största röster Sverige haft. Och han satte sin egen prägel på allt han gjorde. Dessutom var han en otroligt stor och vänlig själ som många kanske körde lite för hårt med, säger han till Göteborgs-Posten.

Sjöng duett med Ernman

Freddie Wadling sjöng många duetter under sin karriär – en av dem tillsammans med operastjärnan Malena Ernman. De framförde bland annat Lou Reeds låt "A perfect day" tillsammans med Göteborgssymfonikerna 2007.

– Han var en fantastisk människa att jobba med. Ödmjuk, underbar, djup, gripande, en skör människa med ett mörker och djup i sig som var helt ofattbart. Det är så fruktansvärt tragiskt att han har gått bort, säger hon till TT.

– Han hade en hjärtskärande röst. En mänsklig, naken, brutal röst. Det var nästan inte rösten, utan mer ljudet han skapade som gjorde något, det låter pretentiöst, men det var något särskilt som raspade till inom en när han sjöng.

Även sångerskan Sofia Karlsson sjöng duetter tillsammans med Wadling, bland annat "Where the wild roses grow".

– Freddie var fantastisk. För mig är det som att Sveriges bästa mansröst är borta – och en fin person. Första gången jag hörde honom sjöng han "Somewhere over the rainbow", det var min första förälskelse i honom för jättelänge sedan. Sedan sjöng han och jag "Where the wild roses grow" i "På spåret" med Augustifamiljen. Det är ett starkt minne.

Hedras i sociala medier

Snart skulle inspelningarna av "Så mycket bättre" ha börjat, där Wadling var en av deltagarna tillsammans med bland andra artisten Little Jinder.

"Tänker bara på Freddie. Och alla andra unika musiksjälar som bara försvinner... Som Olle. Finns inte många kvar nu. Jag sa ja till Så Mycket Bättre för att jag är så fascinerad av dig. Nu får vi inte lära känna varandra så. Men nu lyfter du från marken. Och din röst finns kvar med oss", skriver hon på Instagram.

På sociala medier hedras och minns artistkollegorna Freddie Wadling.

"Unikaste av artister"

Sångerskan Sarah Dawn Finer har lagt upp en Instagrambild på Wadling och skriver om ett personligt minne: "Den vackraste av röster och unikaste av artister finns inte längre bland oss. Kommer aldrig glömma när vi satt på Orust i denna sjöstuga på Taubespelen 2011 och pratade med mina föräldrar. Du var en ängel Freddie. Vila i frid".

Till Aftonbladet säger Bob Hunds frontman Thomas Öberg att han precis bestämt sig för att hylla Freddie Wadling under fredagens Bob Hund-spelning på Liseberg. Den livestreamas även på Bob Hunds Facebooksida.

– Det här är jättetråkigt alltihopa. Men jag är en ganska onostalgisk person. Sist jag träffade Freddie så bodde han på Sjöfartshotellet i Stockholm, vi skulle jobba ihop och han var full av energi. Ikväll när vi spelar på Liseberg har vi en marchorkester på plats som ska tolka "Den ensamma sjömannens födelsedag" och det blir vår hyllning till Freddie, säger han och lägger till:

– Det kommer bli helt och hållet den stunden då jag tar itu med min sorg över det här. Då kommer jag gå in i det, använda popkulturen för att förstärka sorgen, men också visa att musik är världens bästa smärtstillare.