– Förra gången vi spelade på Summerburst fick vi spela på sidan av scenen. Nu ska vi stå mitt på, säger Caoline Hjelt i Icona Pop, som spelar på årets Summerburst-festivaler.

Fakta: Icona Pop

Är: Aino Jawo, 29 år, och Caroline Hjelt, 28 år. De kommer från Stockholm, men har bott i London och tillbringar mycket tid i Los Angeles.

Tidigare: Bandet bildades 2009 och släppte sitt debutalbum "Icona Pop" 2012. Uppföljaren "This is... Icona Pop" kom 2013 och eftersom skivan riktades till en internationell publik innehåller den delvis samma låtar som den första. Singeln "I love it" från 2012 tog förstaplatsen på den brittiska singellistan. Duons största framgångar sedan dess är singlarna "All night" och "Emergency" som båda har toppat den amerikanska danslistan.

Aktuella: Spelar på ett fåtal europeiska festivaler under sommaren. I Sverige ses de på Brännbollsyran i Umeå den 26 maj och på Summerburst i Göteborg och Stockholm den 27 maj respektive 10 juni. Släpper nytt album tidigt nästa år.

Fakta: Summerburst

Summerburst startade som en endagsfestival på Stadion i Stockholm 2011 med framträdanden av dj:s som David Guetta, Avicii och Eric Prydz. I dag finns festivalen i Göteborg och Stockholm och hålls under två dagar på Nya Ullevi respektive Gärdet. Festivalen finns även i Helsingfors och Vilnius.

Dragplåster i Göteborg är: Axwell & Ingrosso, Alesso, Armin van Buuren och Afrojack.

I Stockholm heter de: Steve Angello, Kygo, David Guetta, Diplo och Armin van Buuren.

Totalt är 28 framträdanden bokade till festivalen i Göteborg. För fem av dem står kvinnliga artister eller grupper.

I Stockholm är samma siffra 33 med 3 kvinnliga artister eller grupper.

För att öka andelen kvinnliga artister har Summerburst startat projektet Summerburst anthem, där producenter kan skicka in osläppta låtar. En låt väljs ut som officiell signaturlåt till årets festival och producenten för chansen att uppträda på sommarens festivaler.

Det är det här med att säga "nej". Caroline Hjelt och Aino Jawo är inte bra på det. Som Icona Pop fick de en internationell hit med singeln "I love it" och sedan dess har duon varit i ständig rörelse.

– Vi har absolut ingen tidsuppfattning heller, säger Caroline Hjelt.

– Om jag är hemma och träffar någon gammal kompis kan jag säga typ "gud vad kul, vi har ju inte setts på en månad" och de "öööh, eller mer typ sex månader".

Låst in sig i studion

Icona Pop delar sin tid mellan Los Angeles och Stockholm. TT träffar dem hemma i Sverige, men "egentligen" är de i LA, där de har stängt in sig in en studio för att skriva sitt tredje album.

– Vi har turnerat så mycket, och det har varit fantastiskt, men det har gjort att vi inte har haft tid att spela in ny musik. Nu ville vi verkligen göra ett album. Det här är något vi kände att vi behövde göra, säger Aino Jawo.

Den 26 maj spelar de på Brännbollsyran i Umeå och sedan följer uppträdanden på Summerburst, både i Stockholm och Göteborg.

Duon planerar att släppa det kommande albumet tidigt nästa år, men lovar att fans kommer att få höra nya låtar när de uppträder live.

– Ja, egentligen skulle vi vilja spela allt, men sen kommer man liksom på att okej, låtarna är inte färdiga ännu. Vi håller på att välja några låtar just nu.

Tillbaka till Summerburst

Icona Pop uppträdde på den då relativt nystartade festivalen Summerburst redan 2012. Sedan dess har de toppat den brittiska singellistan och legat sjua i USA, där de även sålt platina, fler än två miljoner exemplar av singeln "I love it".

En bedrift som ytterst få svenska artister kan skryta med.

– Förra gången vi spelade på Summerburst fick vi spela på sidan av scenen. Nu ska vi stå mitt på. Det kommer att bli grym dans, säger Caroline Hjelt.

Icona Pop har vuxit till sig. Men som kvinnliga artister tillhör de fortfarande en minoritet på festivalscenerna. På årets svenska Summerburst-festivaler uppträder endast fem, respektive tre, kvinnliga artister eller grupper.

– Jag tror att det handlar om att man är fast i rutiner. Man bokar sådant som andra festivaler bokar och sådant som man tror kommer att sälja biljetter. Det är slött, säger Caroline Hjelt.

Aino Jawo fyller i:

– När vi började spela hände en del rätt knäppa saker. Eftersom vi är tjejer stod folk och kollade om vi verkligen spelade på våra instrument och sånt.

– En sak som vi har lärt oss, och som vi vill säga till andra är: "Ta för er", säger Caroline Hjelt.