Fakta: Kip Andersen

Dokumentärfilmskapare och aktivist från Kalifornien.

2014 gjorde han "Cowspiracy: The sustainability secret" tillsammans med Keegan Kuhn. 2015 släpptes den i en ny version på Netflix, producerad av Leonardo DiCaprio.

Nu arbetar han på filmen "What the health" om läkemedelsindustrin.

I "Cowspiracy: The sustainability secret" får tittarna följa hur en idealistisk Kip Andersen sakta inser att miljöorganisationerna han ser upp till – Greenpeace, Sierra Club, Oceana med flera – alla verkar tiga om vilken förödande effekt djurhållning och köttindustrin har på den globala miljön.

Filmen spreds internationellt när Leonardo DiCaprio fick upp ögonen för den och producerade en ny version för strömningstjänsten Netflix. Nu befinner sig Kip Andersen på Way Out West för att visa "Cowspiracy" och prata om sin handlingsplan.

– Det är enkelt. Vi måste sluta äta djurbaserad föda. Tänk dig att du skulle säga till en person med lungcancer att det går bra att röka cigaretter en dag i veckan. Det går ju inte. Exakt så är det med vår planet – vi måste sluta med kött- och mejeriprodukter helt och hållet, säger Andersen.

Ilsket mothugg

Ämnet är känsligt, vilket filmen visar. En internetsökning på "Cowspiracy" genererar mängder av ilskna svarsinlägg som avfärdar Andersen och hans medproducenter som "virriga hippies". Filmens innehåll har också fått mothugg från vetenskapligt håll.

– Vi väntade oss ingenting annat. Folk som försöker avfärda filmen är defensiva för att de är rädda. De kan försöka sänka oss, men inom ett till två decennier kommer alla att uppleva sanningen. Att filmen skapar så mycket debatt visar vilket genomslag den har.

"Fler ser ljuset"

Kip Andersen berättar att han kommer att göra en uppföljare till "Cowspiracy" om ett par år. Först ska han färdigställa sin kommande film "What the health". När den är klar räknar han med att bli struken från hälsoorganisationernas och läkemedelsföretagens julkortslista.

– "What the health" är så lik "Cowspiracy" att det nästan är löjligt. Vi undersöker hur det kan komma sig att hälsoorganisationer i USA tycks vilja mörklägga att en djurbaserad diet är knuten till den ledande orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer, och vilken koppling det har till läkemedelsföretagen, säger Andersen.

"What the health" gräsrotsfinansierades på nolltid via sajten Indiegogo. Kip Andersen är inte överraskad, då han menar att alltfler människor har "sett ljuset".

– Antingen är du aktivist eller så är du likgiltig, säger han.