Det här gäller om du vill skicka in ditt bidrag

Summerburst Anthem representerar festivalen och kommer att spelas mellan varje akt. Låten kommer att släppas på Spotify och är med på Summerbust Aftermovie som släpps efter varje års festival. 

Så är du nästa Icona pop, Nervo eller Ruby Rose och har du en låt som andas Summerburst ska du senast den 13 maj mejla ditt bidrag till anthem@summerburst.se. Det okej att vara flera personer bakom låten så länge samtliga är kvinnor.

Den som står bakom det bidrag som juryn väljer ut får förutom ett gage på 50 000 kronor spela på Summerburst i Göteborg, Stockholm, Helsningfors och Vilinius. Boende, spelning och resor bekostas av Summerburst.

Detta är ett samarbete mellan Summerburst, Metro, Rix FM och OLW. Det vinnande bidraget presenteras den 17 maj.

Källa: Summerburst

 

 

 

Summerburst Anthem, festivalens officiella låt har släppts varje sommar sedan sommaren 2012. Men med årets officiella låt vill arrangörerna göra något åt den ojämna könsfördelningen på festivalens scener.

Tillsammans med Metro söker Summerburst därför kvinnliga producenter och dj:s som vill skapa den officiella Summerburst-låten.

– Anledningen att vi gör det här är enkel, vi vill se till att fler kvinnliga producenter och dj:s får möjligheten att släppa sin musik och spela den på en av Nordens största festivaler, säger Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst på Live Nation.

► LÄS MER: "Vi vill inte bara festa eller bara träna"

Behovet av kvinnliga talanger märks tydligt när man ser listan över de artistsläpp som gjorts hittills. Av de 24 artister som bokats till Stockholm i juni utgörs endast tre akter av kvinnor. I Göteborg utgör de tre av 23 akter.

Men Summerburst är inte ensamma om att ha en ojämnställd musikscen. När Jämställdfestival granskade Sveriges största festivaler förra året var 67 procent av akterna mansdominerade. Fyra procent bestod av en mix och 29 procent av akterna var kvinnor.

– Det går inte att hitta en orsak endast, det finns flera. Genren är sprungen ur en klubbkultur där män styrt i många led under flera år, vilket är sjukt tråkigt men sant. Nu börjar det bli bättre inom klubbverksamheter men det kan bli ännu bättre. På producentsidan i alla genres, inte bara elektronisk dansmusik, är det fortfarande en övervägande majoritet män, vilket gör att det är för få kvinnor som får goda förutsättningar att släppa sin musik och slå igenom som producenter, säger Anders Boström som hoppas att fler festivaler ska inspireras av detta och bidra till en mer jämställd festivalscen.

► LÄS MER: Kvinnorna tog hem de tunga priserna