Fakta: Ruben Östlund

Född 1974 på Styrsö.

Filmografi: "Gitarrmongot" (2004), "De ofrivilliga" (2008), "Play" (2011), "Turist" (2014).

Guldbaggebelönad för "Play" (bästa regi) och "Turist" (bästa film, bästa regi, bästa manus).

"Turist" belönades även med Guldbaggar i kategorierna bästa manliga huvudroll, bästa foto och bästa klippning.

På måndag ska Östlund och Norges kronprins Haakon klippa band och tala under en invigning i norska Grimstad. Där ska ännu en variant av "rutan" placeras.

– De gjorde en permanent ruta i Värnamo förra året. Nu gör de samma sak i Grimstad, säger Ruben Östlund till TT.

Den vitmarkerade rutan är en konstinstallation som Östlund liknar vid ett övergångsställe, en trafikskylt som ska påminna oss om ett omsorgsfullt agerande.

– Om man behöver hjälp kan man ställa sig i rutan. När vi ser någon stå i den är det vår plikt att söka kontakt och försöka hjälpa till, säger han.

Premiär nästa år

Rutan har även en central roll i Ruben Östlunds nya långfilm "The square", som beräknas få premiär vid 2017 års Cannesfestival. Genom komik och tragedi ska filmen handla om medmänsklighet och bristen på den i vår tid.

Östlund ville gärna filma några scener utanför Stockholms slott och även inne i trapphusen. Men hovet nobbade oväntat efter långa förhandlingar.

Självsäkert kungahus

Det är inte utan tillfredsställelse som han nu konstaterar det norska hovets deltagande. Och initiativet till en ny ruta, i Grimstad, har tagits av Grimstads kommun.

– Kungahuset har ringt mig och vi har talat om invigningen. Överlag känns det norska hovet självsäkrare och modernare än det svenska. Jag är glad att de uppmärksammar initiativet att införa en permanent ruta i Grimstad, säger Ruben Östlund.

Inspelningen av "The square" börjar inom kort och ska vara avslutad i oktober.