Fakta: Maria Andersson

Född 1981 i Robertsfors. Bor i Stockholm tillsammans med maken Love Lundell, son till Ulf Lundell.

Bildade Sahara Hotnights 1992. Bandet debuterade 1997 med ep:n "Suits anyone fine" och har sedan dess givit ut sex studioalbum. Det senaste, "Sahara Hotnights", kom 2011.

Aktuell med solodebuten "Succession" som släpps den 29 april under namnet Maria. Ger sig ut på en turné i vår och sommar.

Turnédatum: 13/5 Jönköping, 14/5 Malmö, 19/5 Norrköping, 20/5 Hultsfred, 21/5 Göteborg, 16/6 Uddevalla, 7/7 Borlänge, 24/7 Borgholm.

Det är fem år sedan rockbandet Sahara Hotnights gav ut sitt senaste studioalbum. När de efterföljande turnéerna var avklarade bestämde sig medlemmarna för att inte boka in något mer.

– Vi var ganska trötta och konsten att hålla ett band vid liv handlar ju mycket om att skjuta in ny energi och hitta nya vinklar för att inte bli uttråkad. Man måste liksom starta om på nytt och på nytt och man orkar inte alltid göra det, säger sångerskan och gitarristen Maria Andersson.

Plötsligt hade hon möjlighet att göra något nytt. Att det skulle bli just en soloskiva var dock ingen självklarhet – det var snarare otänkbart.

– Det var en stor omställning att tänka mig utanför det sammanhang som jag har varit en del av i så många år.

Dynamik och dimensioner

Särskilt då hon inte närt någon dröm om att göra solokarriär under åren med Sahara Hotnights.

– Jag har varit ganska nöjd. Jag har haft en stor kreativ frihet som låtskrivare och jag kunde inte ha önskat mig bättre musiker. Hela upplägget var ju suveränt egentligen.

Men Maria Andersson fortsatte i alla fall att skriva låtar efter att bandet tryckt på paus. Låtar som egentligen inte skiljer sig särskilt mycket från de hon skrivit tidigare men nu fanns plötsligt en möjlighet att ge dem en annan kostym.

– Det kändes spännande att hitta andra dimensioner i rösten och att det fick vara dynamiskt på ett annat sätt. Det finns en rörelse i det vi har spelat in med Sahara Hotnights också men den har hållit sig inom en viss ram. Hårdare och råare, en ljudbild som är väldigt förknippad med hur det låter live.

"Uppriktigt och sant"

På soloalbumet "Succession" har hon i stället velat skapa en ljudbild som är "60-talsorkestral fast ändå nutida". Texterna är också annorlunda, bland annat skriver hon för första gången om sin pappas bortgång.

– Det är inte så att jag nu har hittat en öppning till att vara personlig som jag inte haft förut, absolut inte. Jag har alltid skrivit texter som har varit nära men jag tror att ju äldre jag blir desto mer mån blir jag om att det ska kännas autentiskt, att det ska vara något som verkligen känns uppriktigt och sant.

När albumet nu släpps väntar turnerande och förhoppningen är också att få ut musiken utomlands. Vad som händer sedan är "oskrivet". Det kan till och med bli något nytt med Sahara Hotnights – även om Maria Andersson inte vill göra någon grej av det.

– Man kommer att vilja spela tillsammans igen och det är ju inget dramatiskt som har hänt. Men jag tycker att det är lite fjantigt med band som ska slå på stora trumman för att de har lagt ner eller börjar spela igen. Jag kan inte se någon poäng med det.