Fakta: Jocelyn Moorhouse

Född 1960 i Melbourne. Gift med regissören PJ Hogan. Paret har fyra barn.

Skrev för tv innan hon långfilmsdebuterade 1991 med "Blint bevis", med Hugo Weaving och Russell Crowe i huvudrollerna. Filmen blev hennes stora genombrott.

Efter "Blint bevis" reste Moorhouse till Hollywood där hon regisserade "Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke" (1995) och "Tusen tunnland" (1997).

Jocelyn Moorhouse och hennes man PJ Hogan har samarbetat på flera filmer, inklusive "Muriels bröllop", som Moorhouse producerade och Hogan regisserade.

Filmen "The dressmaker", med Kate Winslet i huvudrollen, bygger på en bok av Rosalie Ham. Den har biopremiär den 3 juni 2016.

"Jag är tillbaka, era jävlar." Så lyder den första repliken i Jocelyn Moorhouses nya film "The dressmaker". Den sätter tonen för berättelsen om modeskaparen Tilly (Kate Winslet), som återvänder till sin dammiga hemstad för att göra upp med det förflutna.

Jocelyn Moorhouse skrattar högt i telefonluren när jag undrar om hon inte kan identifiera sig en gnutta med rollfigurens handlingskraft.

– Jo, det måste jag erkänna. Livet kan knocka mig, men jag kommer alltid igen!

Regiarbete på paus

Den australiska filmskaparen vet vad hon talar om. "The dressmaker" är Jocelyn Moorhouses första film på 18 år och ett projekt hon beskriver som ett "kärleksarbete". Efter genombrottet med "Blint bevis" på 90-talet och några Hollywoodfilmer på meritlistan såg karriären ut att gå på räls.

Men allt förändrades när Moorhouses dotter diagnosticerades med svår autism. Regissörsarbetet fick sättas på paus i många år. Det var ett hårt slag, berättar hon, som beskriver sig själv som en "fixarpersonlighet".

– I mitt hjärta trodde jag någonstans att jag skulle kunna göra min dotter frisk. Men det kunde jag ju inte, berättar Jocelyn Moorhouse. Hon befinner sig i sitt hem i Australien tillsammans med den 12-årige sonen Jack, som pladdrar med figuren Pingu på tv i bakgrunden.

Föll i bitar

Även sonen har autism. Han fick sin diagnos samtidigt som Moorhouses comeback-projekt "Eucalyptus", med Russell Crowe och Nicole Kidman i huvudrollerna, kollapsade, bara dagar före inspelningsstart. Anledningen var oenighet kring manus.

– Det var som att se en skyskrapa långsamt implodera. Jag kände att hela mitt liv föll i bitar. Det var så oerhört ledsamt och ironiskt, säger Jocelyn Moorhouse, som än en gång fick lägga filmskapandet på hyllan.

Lockande hämndtema

Det var Rosalie Hams bok "The dressmaker" och dess rollfigurer som tände längtan om att regissera igen. Rollfigurerna, inslagen av magisk realism och hämndtemat lockade, liksom parallellerna till Sergio Leones spagettiwesterns:

– Spagettiwesterns är mytiska, lite som fabler. Och det gäller även "The dressmaker". Det är ingen idé att leta efter realism i den, det finns inte. Däremot finns det en sanning i berättelsen och i rollfigurerna. De här människorna finns alla väldigt mycket på riktigt.