Fakta: Skulptursommaren i urval

Borås internationella skulpturbiennal pågår till den 18 september. Bland de 15 medverkande konstnärerna finns amerikanska Andrea Zittel, Matthias van Arkel och Åsa Maria Bengtsson. Borås byter också offentliga skulpturer med Ulricehamn.

Tony Craggs fem skulpturer på Djurgården i Stockholm visas 5 juni till 28 oktober.

Kivik Art Center öppnar för sommaren den 26 juni.

LIljevalchs konsthall visar skulpturutställningen "Döden" mellan Vasamuseet och Junibacken på Djurgården i Stockholm 4 juni till 4 september. Här finns verk av bland andra Veronica Brovall, Leif Elggren och Gunilla Bandolin.

Även Thielska galleriet i Stockholm visar samtida svensk skulptur i sin park. "The garden party" pågår till den 25 september med verk av bland andra Joakim Ojanen, Cecilia Edefalk, Charlotte Gyllenhammar och Rami Khoury.

Det är svårt att undgå Tony Craggs skulpturer. Den 5,5 ton tunga "Caldera" påminner om en elefant.

– Den handlar om en relation, säger han och går fram till det stora hålrummet i mitten.

– Har du upplevt ett sådant?

Mest befolkade

Nöjt inspekterar han utplaceringarna. Britten Cragg, sedan många år bosatt i tyska Wuppertal, och sommartid på Tjörn, är rikligt representerad i Sverige. Hans skulpturer finns i Helsingborg, i Uppsala, Umeå och Borås, och i sommar även längs Djurgårdskanalen, troligen landets mest befolkade promenadstråk. Idén till utställningen föddes under kulturhuvudstadsåret i Umeå då kronprinsessparet såg Umeå skulpturpark och ville se något liknande på hovets Djurgårdsmark.

"Caldera" har, tack vare sponsorer och Galleri Andersson Sandström, fraktats till Stockholm från Madison Square Park i New York i den största trälåda som fraktbolaget sett. Nu är "elefanten" väl förankrad på gjutna fundament.

– Man vill ju ogärna att någon ska få den över sig, säger Tony Cragg.

Fin dialog

Det organiska och det industriella i hans formspråk står i fin dialog med naturen på Djurgården, tycker han. Men formerna kan också ses som gestaltningar av det mänskliga tänkandet, av det emotionella kontra det rationella.

Även om placeringarna i det gröna tycks självklara för den som ser hans konst på Djurgården står 90 procent av Tony Craggs skulpturer under tak. Den 6 meter höga stålkolonnen "Points of view" ska så småningom resas i ett nybygge i schweiziska Lugano.

– Lyckligtvis är inte byggnaden färdig än.

Upplevelsen av "Caldera" blir en helt annan på Djurgården jämfört med i New York tycker galleristen Sara Sandström som tror att Craggs skulpturer, med tanke på de många Djurgårdsflanörerna, nu blir landets mest besökta konstutställning.

Byter skulpturer

Även i Borås har det offentliga rummet möblerats om med hjälp av konsten. Årets skulpturbiennal är koncentrerad dels till Stora Torget, stadens kommersiella centrum, dels till miljonprogramsområdet Norrby där en stor del av verken placerats bland flerfamiljshusen.

På Kivik Art Center på Österlen, startar snart bygget av den amerikanske konstnären Sol LeWitts minimalistiska skulptur "9 towers". De amerikanska betongblocken, inköpta med hjälp av lokal gräsrotsfinansiering, är äntligen på plats.

– Vi börjar gjuta fundamenten efter midsommar och hoppas på invigning i slutet av juli, säger Sune Nordgren.