Fakta: Eurovision Song Contest i Asien

I mars kom nyheten att EBU och SBS tecknat avtal om att arrangera en musiktävling i Asien och Stillahavsområdet.

"SBS har sänt Eurovision i över 30 år, så vi anser att de är en perfekt partner att bygga en tv-allians med och ge asiatiska låtskrivare och artister en chans att uppträda på Eurovision-scenen", hälsade Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision Song Contest, i ett pressmeddelande då.

Tanken är att runt 20 länder ska kunna delta i den första tävlingen som ska hållas i Australien nästa år.

Värdskapet kommer sedan, liksom i Eurovision, att vara olika från år till år.

Eurovision har kallats världens största musiktävling och lördagens final följdes av 200 miljoner tittare.

Nu hoppas arrangörerna på en mångdubbelt större publik i framtiden, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

– Eurovision är ett lysande exempel på broadcast-tv som fortsätter växa och vinna nya territorier. Nu sänds det i fler länder, det sänds i USA och Kina för första gången. Jag tror att tävlingen kommer att växa ännu mer, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC2016, till SVT:s "Gomorron Sverige".

I mars kom nyheten att den europeiska radio- och tv-unionen EBU tecknat ett avtal med det australiska tv-bolaget SBS för att arrangera en Eurovision-liknande tävling i Asien och Stillahavsområdet.

Martin Österdahl säger att ett alternativ som diskuteras är att ha deltävlingar på olika kontinenter och gemensam final. Tillsammans skulle Eurovision, Asiavision och Americavision kunna bli Worldvision.

– Ja, det finns sådana ambitioner och tankar inom EBU och Eurovision centralt. Det har funnits förfrågningar om att göra någonting i Amerika och en idé om att göra något i Asien. Vi får se var det landar.