Marcus Berg byttes ut redan efter 59 minuter i EM-premiären mot Irland och petades sedan mot Italien.

En situation han inte är nöjd med – men som han accepterar.

– Jag har pratat med Erik. Vi har samma syn, säger anfallaren.

Under lägret i Båstad i slutet av maj gick förbundskaptenen Erik Hamrén offentligt ut med att han rankade Berg som förstavalet bredvid Zlatan Ibrahimovic. Även lagkaptenen såg Berg som snäppet mer lämplig än John Guidetti och Emir Kujovic.

Därför förvånade det ingen att Berg sprang in på Stade de France i premiären.

Det gick inte så bra. Det gick snarare riktigt dåligt. Berg fick inte mycket uträttat framåt, men det var han långt från ensam om i en de svagare första halvlekar ett svensk landslag presterat i ett mästerskap under modern tid.

Hamréns första taktiska byte (Erik Johansson hade redan ersatt skadade Mikael Lustig) var att plocka ut Berg för Guidetti med en halvtimma kvar.

Velat vara kvar

– Jag är inte nöjd med min prestation första 45 mot Irland, men sedan började vi forcera och jag var fortfarande kvar på planen och jag kände att jag hade velat vara kvar när vi började få ytor och kom till mycket inspel. Det är väl där min styrka är, inne i "boxen" när chanserna kommer, säger han.

Dina tankar kring bytet?

– Erik ville ha ett byte, så enkelt är det. Jag vet min prestation mot Irland och jag pratade med Erik om det. Vi har samma syn, men det är inget jag vill ta med er (medierna).

Berg tror att han hade lyckats bättre med Albin Ekdal på planen.

– Med all respekt för alla, men Albin kanske är en mer offensiv spelare än (Oscar) Lewicki. Han kan ta med sig bollen framåt och det är otroligt viktigt för anfallsspelet.

Mot Italien i Toulouse fick Panathinaikos-anfallaren nöja sig med ett kort inhopp och ersatte Guidetti.

Frågar är hur Hamrén resonerar inför ödesmatchen mot Belgien i Nice på onsdag kväll. Guidetti från start igen eller en utvilad Berg?

– Jag vill starta varje match, men nu är det bara för mig att träna på bra och förhoppningsvis får jag starta nästa. Annars ska jag vara grym när jag kommer in och försöka vara med och avgöra matchen. Jag känner mig fräsch.

Defensiva jobbet sliter

Om det välkända och omdiskuterade faktumet att landslaget ännu inte lyckats få en boll på mål under 180 spelade EM-minuter säger Berg:

– Visst, statistiken säger inte ett skott på mål och det köper jag, men mot Irland tycker jag att vi kom runt på kanterna och hade rätt farliga inspel. Hade Zlatan fått en tå på bollen från inspelet från Emil Forsberg hade det blivit mål. Det är så små detaljer. Jag förstår att utåt sett står det svart på vitt (att det är noll avslut) men för oss är det lite grått ibland. Vi ser vad vi gjort bra och vad vi kan göra bättre.

TT: Tycker du att ni anfallare fått oförtjänt kritik?

– Både och. Det är ett lagspel. Det är klart att det jobb vi har lagt ned defensivt sliter, men det är något vi måste göra. Vi har gjort det bra och måste försöka göra det igen. Sedan är det upp till hela laget att komma offensivt. Det är inte bara anfallarna som kan komma offensivt och göra mål. Det är något för hela laget att bidra till.