Fakta: Weiss, Weiss och Weiss

Slovakiske målskytten Vladimir Weiss kommer från en riktig fotbollsfamilj – som dock inte har särskilt mycket fantasi när det gäller namngivning:

Vladimir Weiss den äldre – född 1939 – gjorde tre A-landskamper för Tjeckoslovakien 1964–65 och tog dessutom OS-silver i Japan 1964.

sonen Vladimir Weiss mittemellan – född 1964 – gjorde 19 landskamper för Tjeckoslovakien och 12 för Slovakien 1988–95. Bland annat ingick han i VM-truppen 1990.

sonsonen Vladimir Weiss den yngre – född 1989 – har i sin tur gjort 54 landskamper för Slovakien sedan 2009, inklusive tre matcher under VM 2010.

Ryssland behöver kanske inte oroas över att slås ut från EM på grund av publikens våld.

Spelarna tycks klara av det på egen hand.

Efter 1–2 mot Slovakien ser det pyrt ut för kommande VM-värd.

Mot England i lördags var ryske lagkaptenen Vasilij Berezutskij räddande hjälte med sitt kvitteringsmål på övertid.

Mot Slovakien fick han bli en av syndabockarna i stället, inte minst när Vladimir Weiss kontrade för motståndarna en halvtimme in i matchen. Berezutskij och Igor Smolnikov rusade som tjurar för att täppa till för Weiss – som lugnt vände runt och lät ryssbackarna försvinna mot belgiska gränsen innan han prickade in 1–0 bortom målvakten Igor Akinfejev.

– En fantastisk löpning, han vänder in, tar rätt beslut och skottet är otroligt. Jag förstår inte varför han spelar klubbfotboll i Qatar när han gör sådant här, sade gamle klubbkamraten från Manchester City, belgaren Vincent Kompany, i brittiska BBC:s radiosändningar.

Kalasmål igen

Passningen till Weiss kom från Marek Hamsik som tio minuter senare bjöd på ännu ett av EM:s många kalasmål. Napolistjärnan tog emot en kort hörna från Weiss och lade upp 2–0, stolpe in i bortre krysset.

Duon Weiss och Hamsik var briljant under matchen och Hamsik fick sedan fullständigt välförtjänt priset som matchens lirare.

– Vi är väldigt stolta och glada. Förhoppningsvis har vi nu öppnat upp för att nå åttondelsfinal, sade han på presskonferensen efteråt.

– Marek Hamsik har mognat både som person och spelare i Napoli och jag tror att den klubben nu har blivit för liten för honom. Han förtjänar att hamna hos någon av de riktigt stora, sade i sin tur förbundskapten Jan Kozak.

Rysk bengal

Ryssland fick aldrig tag i matchen förrän under de sista tio minuterna då man pressade hårt, efter en oväntad reducering från inhopparen Denis Glusjakov.

Samtidigt var mycket av det ryska intresset snarare vänt mot läktaren, med tanke på Uefas hot om diskvalificering efter den ryska huliganattacken på Stade Vélodrome i lördags.

På onsdagen skötte sig dock ryssarna på arenan utan problem – även om det sannolikt lär bli fler böter sedan klacken tänt en bengalisk eld i samband med reduceringsmålet.

För Ryssland är EM-situationen nu prekär. En seger mot Wales i slutrundan blir ett måste för att gå vidare till kvartsfinal. Slovakien avslutar i sin tur mot England på måndag.

– Jag är säker på att det kommer att bli tuffare, sade Marek Hamsik.