Fakta: Jonas Eriksson

Född: 28 mars 1974 i Luleå.

Ålder: 42 år.

Domare sedan: 1988.

Allsvensk domardebut: 2000 (passerade 300 matcher i våras).

Internationell debut: 2002 (gjorde sin 117:e internationella match i Europa League-finalen i maj).

Uppdrag i urval: Europa League-final (2015–2016), Champions League-semifinal (2013–2014, 2014–2015), semifinal klubblags-VM (2015), tre VM-matcher (Ghana–USA och Brasilien–Kamerun i gruppspelet och Argentina–Schweiz i åttondelsfinal 2014), VM-playoff (2013), två EM-matcher (Nederländerna–Tyskland och Grekland–Ryssland i gruppspelet 2012), JVM-semifinal (2013).

Utmärkelser: Årets domare i Sverige 2009, 2012 och 2014.

Källor: Svenska Fotbollförbundet, worldreferee.com.

Jonas Eriksson om ...

... säkerheten i sommarens EM, med tanke på tidigare terrordåd och nuvarande hotbild:

"Jag vet att säkerheten är jätteprioriterad hos Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och vilket enormt jobb de har lagt ner och lägger ner. Vi domare har fått lite briefing och vi kommer få ännu mer när vi är på plats. Jag känner mig hur trygg som helst i Uefas händer och hur de prioriterar att jobba med det här. Och inte bara Uefa, utan även den lokala organisationskommittén och de berörda myndigheterna."

... fördelen från domarhåll att det är 24 lag i EM:

"Det räcker att du vinner sista gruppspelsomgången så har du chans att gå vidare, beroende på hur det går i de andra matcherna. Matcher med mindre publika lag, om man ska uttrycka sig så, kommer att gälla något in i slutet. Det innebär att det inte kommer att vara de stora nationernas matcher som är de tuffaste, utan att det kommer att finnas väldigt många matcher där det kommer krävas bra domare."

... att hantera kritik som domarteam:

"Det är ganska enkelt: Man lyssnar på kritik från de som är kunniga. Jag tror att det är samma sak för en journalist: om någon som är part i målet ringer till dig eller säger att du har skrivit en dålig artikel som inte är faktamässigt rätt eller grammatiskt rätt – då kanske du inte lyssnar så mycket. Om däremot din chef eller chefredaktör kallar in dig och säger: "Du, hur tänkte du här? Varför gjorde du den vinkeln? Varför har du skrivit så?", då kanske du lyssnar på den personen. Där har du skillnaden. Folk som är inblandade, som är part i målet och som har någonting att vinna eller att förlora på ett skeende – de är inte riktigt rätt att lyssna på. Domarkommittén, mina chefer, mina kollegor, folk som kan regler och tolkningar och som är involverade är betydligt bättre att lyssna på."

... han har dragit någon nytt av sitt På Spåret-deltagande i dömandet:

"Haha! Oj, har jag det? Jag måste fundera. Det är lite olika parallella spår. Men det finns vissa likheter: det är snabba beslut, det är en yttre press, det är 2,5 miljoner människor som ser om du gör någonting fel – och alla som sitter hemma kan säga: 'Det där var ju inte så svårt att se' om man missar en straff. Att sitta hemma och bedöma På Spåret, det är ganska lätt också. Du har all tid i världen, ledtrådarna från två burar, du kan slappna av med ett glas vin och du behöver inte känna någon press på dig."

... han siktar på att döma VM 2018:

"Jag är 44 år 2018, så det är fritt fram. En av de sista grejerna som Blatter (Sepp, den förra Fifa-ordföranden) gjorde var att ta bort åldersgränsen på 45 år. Det innebär, lite kort, att så länge jag klarar de fysiska testerna så ska jag kunna fortsätta döma. Men av respekt mot alla inblandade, inklusive mig själv, mina kollegor och min familj; att säga att man pratar om VM 2018 när man ska döma EM 2016 – det är oerhört långt dit."

"Jag är 42 år, jag har superkul och jag trivs jättebra med det jag gör. Samtidigt blir jag äldre. Kroppen är inte lika lättränad som den var tidigare. Även om jag är i väldigt bra form – har inga problem med skador just nu – så ska man orka lägga ner kraft i två år till. Det är många resor, bort från familjen, tid på hotellrum. Brinner jag för det? Orkar jag? Jag har sagt till mig själv att så länge jag håller på med fotboll ska jag kunna prestera bra. Jag kommer inte att fortsätta bara för sakens skull. Jag ska ha semester efter EM: några veckor med familjen, ladda batterierna och se hur det känns. Jag kanske säger att 'vi kör till 2018'. Eller att vi kör ett år i taget eller säsongen ut. Det beror på hur kroppen känns och, framför allt, hur huvudet känns."

Fakta: EM-domarna

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har tagit ut 18 domarteam till fotbolls-EM i Frankrike. Varje team består av en huvuddomare, två assisterande domare (och en reserv) och två extradomare med koll på straffområdet.

Förutom det skotska, som har en irländsk assisterande domare, och det tjeckiska, som har en slovakisk assisterande domare, kommer samtliga domare i varje enskilt team från samma land. England bidrar med två uppsättningar.

De 18 huvuddomarna är: Martin Atkinson, England, Felix Brych, Tyskland, Cüneyt Cakir, Turkiet, Mark Clattenburg, England, William Collum, Skottland, Jonas Eriksson, Sverige, Ovidiu Hategan, Rumänien, Sergej Karasev, Ryssland, Viktor Kassai, Ungern, Pavel Kralovec, Tjeckien, Björn Kuipers, Nederländerna, Szymon Marciniak, Polen, Milorad Mazic, Serbien, Svein Moen, Norge, Nicola Rizzoli, Italien, Damir Skomina, Slovenien, Clément Turpin, Frankrike, Carlos Velasco Carballo, Spanien.

Han har, på gott och ont, karriärens kanske mest händelserika halvår bakom sig.

Vad Jonas Eriksson hoppas på inför EM i Frankrike?

– Vi vill döma en slutspelsmatch, säger den svenske toppdomaren till TT.

När TT pratar med Jonas Eriksson har några få dagar passerat sedan Sevilla tog hem Europa League via 3–1 mot Liverpool. Finalen i Basel dömdes av det blivande svenska EM-teamet: huvuddomare Eriksson, assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark samt extradomarna Stefan Johannesson och Markus Strömbergsson.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tillåter inte domarna att prata specifikt om uppdragen – "varken före, under eller efter" – men Jonas Eriksson berättar generellt om känslorna kring matchen.

– Det är en fantastisk upplevelse att få döma en stor final, med allt vad det innebär: atmosfären, förväntningarna, spänningen, känslorna. Det var enormt roligt, säger han.

Rutinerat team

Eriksson har dömt internationellt sedan 2002. Han gjorde tillsammans med Klasenius och Stefan Wittberg två EM-matcher 2012 och två år senare, när Wärnmark ersatt Wittberg, tre matcher i VM i Brasilien. Lägg därtill flera stormatcher i Champions League de senaste åren, så gör Europa League-finalen att den av erfarenhet redan packade ryggsäcken fylls på ytterligare.

– Av alla domare på "touren" så är vi bland de mest rutinerade. Det innebär att vi vet om att vi "klarar av" stora turneringar, stora matcher. Vi känner att vi har ett jätteförtroende från Uefa och att vi hela tiden har lyckats utveckla oss och bli bättre och bättre i vårt samarbete.

EM i Frankrike blir det tredje stora mästerskapet. Målsättningen är tydlig från teamets sida.

– Vi har sagt väldigt öppet att vi vill göra en slutspelsmatch. Det gjorde vi inte i EM, men det gjorde vi VM. I junior-VM 2013 och klubblags-VM 2015 dömde vi en semifinal. Att få en match i slutspelet är den övergripande målbilden.

Känslosamt på Wembley

Jonas Eriksson och kollegorna har inte bara Europa League-finalen i ryggen till mästerskapet utan även andra, minst sagt olika, erfarenheter det senaste halvåret.

Den 17 november dömde han vänskapslandskampen mellan England och Frankrike på Wembley.

Endast fyra dagar tidigare hörde åskådare och tv-tittare hur bomber briserade utanför Stade de France under mötet Frankrike–Tyskland. Det var inledningen på terrorattackerna i Paris där 130 människor dödades.

– När jag har slutat döma så kommer jag att komma ihåg det. Det var en otroligt stark upplevelse när hela Wembley sjöng Marseljäsen och det var en oerhörd känsla när de franska spelarna, med tårarna i ögonen, tog i hand före matchen och sedan gick ut och spelade, berättar Eriksson.

Den 27 april bröt han det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF sedan ett knallskott briserat nära såväl MFF-spelaren Tobias Sana som Mathias Klasenius, varpå Sana kastade en hörnflagga mot läktarplats.

– Vi har fått hantera en sådan situation. Och det kanske var tur att vi gjorde det med vår erfarenhet, även om vi inte hade avbrutit någon match tidigare. Men jag tror att det inte har påverkat oss speciellt mycket även om ryggmärgskänslan var: "Vad är det vi håller på med?".

Tacksam för hjälpen

Han säger att han inte bara är mer erfaren jämfört med mästerskapsdebuten 2012, han är även "betydligt bättre tränad". Men det har också hänt en del med domarnas verktyg under samma tid.

2012 introducerades det nuvarande femdomarsystemet i EM. I VM 2010 gjorde frisparkssprejen och mållinjeteknologin intåg.

I Frankrike blir det både fem domare på planen – och mållinjeteknologi. Precis som i finalerna i Europa League och Champions League.

– Det har gått så fort tidigare. När någon har kommit in i straffområdet för att skjuta har extradomarna varit tvungna att kolla på mållinjen. Sedan har en spelare ramlat och de har ingen aning om vad som har hänt. Bollen har inte kommit till mållinjen, men de har varit tvungna att titta där för att hålla koll. Det kommer hjälpa dem otroligt mycket att kunna göra sina bedömningar mer koncentrerat, säger Jonas Eriksson.