Tre spelare som spelar för en startplats i EM

Oscar Hiljemark, 23 år.

Gislaved-pajken gjorde succé i U21-EM och fanns med i den trupp som slog Danmark i play-off-spelet i höstas och tog Sverige till EM. Ordinarie mittfältare i Palermo. En ledare och evighetsmaskin med bra fötter och offensiva kvalitéer. Väldigt stilig dessutom, men det spelar kanske mindre roll nu.

Victor Nilsson Lindelöf, 21 år.

Också han U21-talang som fanns med i guldlaget förra sommaren. Har spelat Champions League-fotboll och Lissabon-derbyn som ordinarie i Benfica under våren. Bra passningsfötter, fysiskt praktexemplar och mycket flexibel försvarare. Kan spela både på en kant och centralt.

John Guidetti, 23 år.

Zlatan Ibrahimovic är given, förstås. Men vem tar platsen bredvid honom i anfallet? Just nu ser det ut att bli en tvekamp mellan John Guidetti (Celta Vigo) och Marcus Berg (Panathinaikos). Berg startade matcherna mot Danmark men Guidetti är där och nafsar. Dagsform lär avgöra.

Två stjärnor som aldrig fick spela något mästerskap för Sverige

Robert Prytz, mittfältare

Plockades in tidigt i Malmö FF av Bob Houghton och var bara 19 år när han startade Europacupfinalen mot Nottingham 1979. Guldbollen-vinnaren från 1986 spelade 56 landskamper för Sverige men dessvärre under det mörka 80-talet då Sverige missade samtliga EM- och VM-slutspel. Var med och tog Sverige till VM 1990 men petades ur truppen lagom till VM.

Gunnar Andersson, anfallare

Anfallaren räknas än i dag som en av Olympique de Marseilles bästa anfallare genom tiderna. ”Säffle Gunnar”, eller ”Le Bombardier de la Côte d'Azur” som han också kallades, öste in mål i den franska ligan på 50-talet men spelade aldrig några landskamper för Sverige. Söp bokstavligen talat ihjäl sig och dog utfattig i rännstenen i Marseille 1969, bara 41 år gammal.

Varför inte?

– För är läget är som det är, i Turkiet och i världen. Jo, jag tycker precis som många andra att vi ska fortsätta leva våra liv som i vanligt, i så stor utsträckning det går, men det finns lägen där man kan och bör tänka annorlunda. Matchen i Turkiet är en träningsmatch och 1 000 poliser ska garantera säkerheten på plats. De kanske hade kunnat göra nytta på annat håll. Kan spelarna fokusera fullt ut på att spela fotboll? Hur mycket nytta kommer den här matchen att göra?

Varför spelas den då?

– För att tiden har stått stilla på Svenska Fotbollförbundets kontorslandskap ute i Solna bra länge nu. De spelar fotboll var som helst, mot vem som helst, så länge de hittar någon som vill och är redo att betala för det. Längre eller större än så tänker man sällan, tyvärr.

Om vi ändå tar oss en titt på matchen – vad är du mest nyfiken på?

– Zlatan har fått stanna hemma, så jag kommer att titta lite extra på Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf, två yngre förmågor som mycket väl kan nypa en startplats när Sveriges EM inleds mot Irland 13 juni.