Fakta: Fem senaste EM-mästarna

2012: Spanien.

2008: Spanien.

2004: Grekland.

2000: Frankrike.

1996: Tyskland.

För 12 år sedan slutade EM-finalen med tårar efter chockförlusten mot Grekland.

2016 blev det nya tårar för Cristiano Ronaldo.

Portugals storstjärna och lagkapten utgick skadad från finalen mot Frankrike redan i den 25:e minuten.

Det var redan i den åttonde minuten som Cristiano Ronaldo stötte samman med Frankrikes Dimitri Payet. Det såg först inte ut att vara så farligt, men resultatet kan ha visat sig vara förödande för såväl Ronaldos som portugisisk del.

Ut på bår

Ronaldo grimaserade direkt efter smällen, som tog över Real Madrid-stjärnans vänstra knä, alternativt lår. Han fick behandling utanför planen och såg ut att kunna fortsätta.

Det dröjde dock inte länge innan skadan gjorde sig påmind igen, och Ronaldo fick överdelen av vänsterbenet bandagerat. Han gjorde ett till försök, men efter att haltande ha försökt hänga med i ett anfall tvingades 31-åringen kasta lagkaptensbindeln i marken och sätta sig ned. Sedan rann tårarna längs kinderna när han på bår fick lämna EM-finalen på Stade de France. Redan innan ens en halvtimme var spelad.

Cristiano Ronaldo har gjort tre mål i årets EM på Portugals väg fram till finalen.

På förhand hade mötet med Frankrike målats upp som en duell mellan Ronaldo och Antoine Griezmann, Frankrikes EM-skyttekung med sex fullträffar.

Portugals förbundskapten Fernando Santos hymlade inte med orden om sin kapten före finalen.

– Han är världens bäste spelare, sade Santos om Ronaldo.

– Jag tror det var 14 år sedan jag tränade honom i Sporting Lissabon, det varade inte så länge eftersom han ganska snart flyttade till Manchester United, men han var fantastisk redan då. Han ville vinna hela tiden och var mentalt starkt. Han föddes till en vinnare.

– Han vill fortfarande bli bättre på allt och han blir irriterad på sig själv om det inte går som han vill.

0–0 i halvtid

Det är andra gången som Portugal har nått EM-final. Förra gången, 2004 då som värdnation, slutade det mycket överraskande i förlust mot Grekland.

Då slutade det med tårar för Cristiano Ronaldo. Det gjorde även årets final. Frågan är om han får jubla till slut? Om hans lagkamrater kan göra det utan honom?

I halvtid är ställningen 0–0. Antoine Griezmann har haft den första halvlekens bästa chans med en nick, som höll på att överraska Portugals målvakt Rui Patrício.