Nu kommer Office 2010. Microsoft satsar på sociala funktioner och webbkoppling. Här är 8 nyheter vi gillar.

1. Mejlkonversationer sorteras i Outlook – Med konversationer, som funnits länge hos konkurrenterna, grupperas mejlen efter ämne. Det finns också funktioner för att rensa bort dubblerad information och för att tysta vissa konversationer helt.

2. Sociala media i Outlook – Med till­läggs­program går det nu att få informationen från Linked in direkt tillsammans med mejlen. Snart ska plug-in finnas också för Facebook.

3. One note till alla Office-köpare – Microsofts digitala anteckningsbok One note följer nu med i alla versioner av Office. Dessutom finns en gratis onlinevariant.

4. Handskrift på svenska – När Office kommer på svenska senare i sommar ska One Note klara att läsa din handskrift. Hur bra det fungerar återstår att se.

5. Strömma presentationer på webben från PP – Med en enkel länk går det nu att dela med sig av en Power-point-presentation och visa den över nätet i realtid. Bra för den som håller telefonkonferens, eller bara vill visa semesterbilder på distans.

6. Redigering av bilder och video i Powerpoint – Presentations­programmet kommer nu med en hel radda artistiska filter och större möjligheter  att redigera bilder. För video går det att välja bara den del av ett klipp som du vill visa.

7. Spara och redigera direkt på webben – Microsoft har arbetat mycket på webbdelen av Office. Nu går det både att spara filerna på företagets Live-tjänst och sedan även läsa och redigera dem direkt i webbläsa-ren. Upp till 25 gigabyte kan sparas utan kostnad.

8. Upp till en miljon rader i Excel – Microsoft har ökat kapaciteten i Excel rejält. Nu ska det gå att arbeta med upp till en miljon rader i arken. Hemligheten är ett nytt sätt att bara läsa in de rader som behövs för tillfället.