Testa själv
Mer på Metroteknik.se

Fakta om Gatubilder

• Den sammanlagda sträckan där bilderna tagits är 1200 km.
• Bilderna är tagna var sjunde meter, på motorväg var tjugonde meter.
• Det finns nästan 160 000 panoramabilder, varje sådan är sammansatt av 14 bilder.
• Sammanlagt har över 2 miljoner bilder tagits.

Hitta.se trappar upp kampen med Google och Eniro ytterligare. Deras svar på Google Streetview heter Gatubilder.

Från och med i dag kan du se ditt hus på panoramabild på Hitta.se. Åtminstone om du bor i rätt del av Stockholm. Som komplement till tidigare tjänster, som portbilder och 3 D-kartor över Sveriges största städer, kan du nu se större delar av Stockholm i 360-graders panoramabilder.
– När vi lanserade 3 D sa vi att det var årets största lansering, men nu kommer en som vi tror kommer få ännu större genomslag, säger Rui Brites de Sousa, vd för Hitta.se.

Under sommaren har två bilar med 14 till 16 kameror färdats längs huvudstadens gator och förevigat staden. Företaget som genomfört själva fotograferingen heter Map Jack.
– Vi valde dem för vi tyckte deras bilder var så mycket bättre än de som finns i Google Earth.

Genom att klicka dig fram mellan olika blå punkter längs med Stockholms gator förflyttar du dig genom staden. Det finns totalt nästan 160 000 punkter och varje punkt representerar en panoramabild.

I USA har Google på sin motsvarande tjänst blivit tvungna att i efterhand gå in i bilderna för att censurera ansikten på människor som fångats utan att ge sitt tillstånd. Detta tror inte Rui Brites de Sousa kommer att ske i Sverige. Dessutom har hitta.se inte den tekniska möjligheten att gå in i enskilda bilder och korrigera.
– Vi har utgivningstillstånd precis som svenska tidningar och att människor fastnar på bild i bakgrunden där är samma sak som att de fastnar på bild här.