DATASNILLE. I en tid då alla datorprogram blir allt större och mer resurskrävande har Adam Dunkels arbetat i motsatt riktning. ”Less is more” är något av hans motto, och för det har han nu belönats med Microsofts europeiska forskarpris. Redan i dag används hans program av hundratals företag i allt från satelliter och flygplan till filmer och digital-tv-boxar. Men ­för­utom sin vanliga lön och forskarpriser har Adam inte tjänat en spänn på sina innovationer. Vem som helst kan ladda ner hans program på nätet.

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa är en av många användare. Vad använder de dina program till?
– Det är en ”Star trek”-grej. De använder den i en joystick för att styra en kamera, stor som en basketboll, som sitter vid rymdfärjans tre jetmotorer.

Sitter de verkligen på Nasa och surfar runt efter gratisprogram? Har de inte råd att utveckla egna?
– Haha. Det är nog egentligen inte priset det handlar om. De gillar kvaliteten och har rekommenderats den av andra användare. Det många också gillar är att man får tillgång till källkoden.

Men vad har du lyckats med som ingen annan gjort?
– Den fundamentala grejen är att jag fått ner storleken tiofalt. Plötsligt är det möjligt att prata TCP/IP, internetstandardspråk, med be­tydligt mindre processorer än man tidigare haft möjlighet att göra.

Känns det inte som att du gått miste om väldigt mycket pengar genom att ge bort det här gratis?
– Jag känner inte att jag har gått miste om någonting. Jag känner snarare en styrka över att programvaran finns. Jag har hela tiden varit inställd på att det skulle vara öppen källkod eftersom det är forskningsresultat, och forskning ska gärna ha en ”impact”.

Vad hoppas du att dina program ska leda till i framtiden?
– I dag kan man komma i kontakt med alla via internet, i framtiden med allt, alltså koppla upp saker, döda ting som element, och styra och prata med på det här sättet.